Hlavní obsah

Ostravská umělecká veřejnost se konečně dočká otevření Městské galerie

Právo, Denisa Telaříková

V Ostravě se konečně připravuje otevření nové Městské galerie. Umělci stále upozorňovali na to, že tato instituce v krajském městě chybí. Podle ostravského magistrátu jsou nyní ve hře dvě varianty jejího zřízení: buď ji bude provozovat zájmové sdružení právnických osob Trojhalí Karolina, nebo by musela vzniknout nová příspěvková organizace města. Radní se však nyní přiklání více k první variantě.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Zatím bude Městská galerie fungovat od příštího roku v provizorních prostorách bývalého plynojemu Gong.

Článek

„Městská galerie začne fungovat příští rok v létě, zatím v provizorních prostorách. Dvě až tři výstavy by byly umístěny v nyní rekonstruované kulturní památce Trojhalí na Nové Karolině a čtyři až pět výstav pak v bývalém plynojemu, nynějším Gongu, v národní kulturní památce Dolní oblast Vítkovice,“ uvedla náměstkyně ostravského primátora pro kulturu Simona Piperková (ČSSD).

Dodala, že prostory v Trojhalí jsou pro městskou galerii jako stvořené. „Jen uvidíme, zda budou vyhovovat klimatické podmínky, objekt totiž nebude vytápěný,“ upozornila Piperková.

Ročně by provoz Městské galerie měl stát kolem deseti miliónů korun, vstupní náklady by se měly vyšplhat na zhruba 2,5 miliónu korun.

Podle ostravského primátora Petra Kajnara (ČSSD) město galerii stoprocentně potřebuje. „Nevidím ale důvod, proč by měla vznikat nová městská příspěvková organizace. Myslím, že zřizovatelem klidně může být zájmové sdružení Trojhalí, ve kterém kromě města a kraje je Dolní oblast Vítkovice a společnost Vítkovice,“ upozornil primátor.

Městská galerie by měla být zaměřená především na současné umění či absolventské projekty. Kromě místních umělců bude milovníkům umění představovat i díla autorů z různých koutů republiky a světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám