Hlavní obsah

Sběratelka Meda Mládková dostala francouzské vyznamenání

Francouzský velvyslanec Pierre Lévy předal 3. prosince v Praze sběratelce umění a mecenášce Medě Mládkové insignie komandéra Řádu za zásluhy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sběratelka a mecenáška umění Meda Mládková převzala 3. prosince 2012 v Praze insignie komandéra Řádu za zásluhy Francouzské republiky.

Článek

"Vyznamenání je oceněním činnosti paní Medy Mládkové, která se zasadila o šíření současného umění a svobody uměleckého projevu obecně," uvedlo francouzské velvyslanectví.

Náklonnost Medy Mládkové k Francii má osobní i profesní důvody. V roce 1954 se tam usadila, aby mohla studovat na Sorbonně a na Ecole du Louvre. Potkala tam svého pozdějšího manžela Jana Mládka a setkala se tam také s malířem Františkem Kupkou, jehož díla má ve své sbírce. Velvyslanectví také uvádí, že Meda Mládková je frankofil dokonale ovládající francouzský jazyk. Při koncepci výstav v Muzeu Kampa spravovaném Nadací Jana a Medy Mládkových se nezapomíná ani na francouzské či na francouzsky hovořící umělce.

Řád za zásluhy založil v roce 1963 generál Charles de Gaulle. Je oceněním za mimořádné zásluhy, vojenské nebo civilní, prokázané francouzskému národu. Má tři hodnosti: rytíř, důstojník a komandér. Mezi českými osobnostmi, které byly vyznamenány Řádem za zásluhy, jsou například bývalí velvyslanci ve Francii Jaroslav Šedivý, Pavel Fischer a Petr Janyška nebo novinář Petr Uhl, překladatel Karel Kraus a politolog Jacques Rupnik.

Meda Mládková se narodila 8. září 1919 v Zákupech v severních Čechách. Od roku 1948 žila v emigraci. Po celou dobu svého života v zahraničí, nejdříve ve Švýcarsku, později ve Francii a nakonec ve Spojených státech, pomáhala krajanům - přispívala k šíření děl českých spisovatelů a novinářů, později se rozhodla sbírat díla českých umělců. Od roku 1989 hledala v Praze prostory vhodné pro vytvoření muzea moderního umění, aby mohla své sbírky zpřístupnit veřejnosti. Muzeum Kampa se od svého otevření v roce 2003 stalo významnou kulturní institucí.

Reklama

Výběr článků

Načítám