Hlavní obsah

Malíř Houdek laureátem Chalupeckého ceny

Právo, Kateřina Farná

Třiadvacátým držitelem Ceny Jindřicha Chalupeckého se v pátek během brněnského ceremoniálu stal Vladimír Houdek, jediný zástupce malby.

Foto: ČTK Igor Zehl

Vladimír Houdek

Článek

Osmadvacetiletý umělec neskrýval na pódiu Divadla Husa na provázku dojetí. „Když jsem se začal zajímat o umění, postupně jsem zjišťoval, že malba je opravdu to, co chci dělat, co mě naplňuje,“ řekl Právu absolvent ateliéru Vladimíra Skrepla na pražské AVU.

„Porota ocenila, jak se Vladimíru Houdkovi podařilo spojit riziko a ambicióznost s rozhodností a měřítkem. Houdek patří ke generaci umělců, kteří pokračují ve zkoumání nejednoznačného a často problematického dědictví modernismu,“ řekl předseda poroty Christian Rattemeyer. Houdek společně s cenou získal odměnu 100 tisíc korun na uspořádání výstavy v pražské Národní galerii nebo šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku.

Ještě do 9. prosince je v brněnském Domě pánů z Kunštátu k vidění velice vydařená výstava všech finalistů. Houdek zde prezentuje sérii dvaceti pláten, v nichž kombinuje v temnějších barvách malbu s koláží.

Reklama

Výběr článků

Načítám