Hlavní obsah

Adventní koncerty letos opět na ČT

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přímý přenos z Tereziánského sálu Břevnovského kláštera v Praze zahájí v neděli 2. prosince v 17.00 na ČT 1 první ze čtveřice Adventních koncertů České televize.

Foto: ČTK - Jan Kouba

Břevnovský klášter v Praze

Článek

Již podvaadvacáté obrátí pozornost diváků v předvánočním čase k těm, kteří jejich pomoc potřebují. Od roku 1991 adventní sbírka rozdělila více než 145 miliónů korun mezi 85 neziskových organizací.

Od prvního ročníku s koncerty spolupracuje Marta Kubišová. „Na nabídku režisérka Mirka Vašty jsem tehdy kývla celkem s lehkým srdcem. Jednak jsem věděla, že výtěžek půjde pro handicapované děti, a také jsem si nedovedla představit, co všechno to bude obnášet,“ uvedla Kubišová pro Právo. „První rok ke mně přiřadili zkušeného Jakuba Bažanta, snad abych se nebála, podruhé Kamilu Moučkovou a napotřetí už se zformovala trojice s Janem Kačerem a Táňou Fišerovou.“

Tato moderátorská trojice provádí diváky jak historickými sály, hudbou a krásným slovem, tak i lidskými osudy. Diváci mají možnost přispět buď telefonicky nebo formou DMS na projekty a činnost neziskových organizací, jež pomáhají lidem v nouzi či s tělesným a mentálním handicapem, znevýhodněným dětem nebo seniorům. Cílem prvního adventního koncertu je podpořit projekt Bezbariérové nemocnice i pro neslyšící, který chce vybavit 82 nemocnic telefonem či tabletem pro komunikaci neslyšících se zdravotníky.

Bez velkých sponzorů

„Na rozdíl od jiných sbírek nemáme velké sponzory, kteří by na úvod dali stotisícový šek. Jednou výjimkou byl Václav Havel. Takže v naprosté většině se nám scházejí malé částky od soukromých dárců, kteří pošlou třeba padesát korun, ale ty si doslova urvou ze štědrovečerní večeře,“ vysvětluje Marta Kubišová princip adventní sbírky.

A jak úspěšný bude podle ní letošní rok? „Věřím, že lepší než loňský, kdy jsme vybrali vůbec nejméně za dobu trvání koncertů. Určitě se na tom podepsala krize, lidi vystrašení mediálním tlakem počítali s tím, že po Novém roce třeba nebudou mít na chleba. Ale i tak musím říct, že obdivuju každého z dárců, a stále říkám, že Češi jsou úžasní v tom, že když opravdu o něco jde, tak na nic nehledí a dají, co mohou,“ tvrdí Marta Kubišová. Všichni účinkující věnují na konto adventní sbírky své honoráře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám