Hlavní obsah

Nové knihy: Amis, Seghers, Šmahel, Scarrow

Právo, František Cinger

Nabídku téměř předvánoční otevírají úvahy britského klasika Kingsleyho Amise, autentický příběh nejen z minulého století od Caroline Stoessingerové, žijící nyní v New Yorku, a eseje Pavla Šandy. Detektivní příběhy zastupují knihy německého prozaika Jana Segherse a Američana Jeffa Lindsaye. Do starého Říma zavede britský autor Simon Scarrow.

Článek

Caroline Stoessingerová:

Století moudrosti

Nové knihy

Stoosmiletá uznávaná klavíristka Alice Herzová Sommerová přežila koncentrační tábor v Terezíně a byla při procesu s Adolfem Eichmannem v Jeruzalémě. Setkávala se s osobnostmi minulého i našeho věku: Franzem Kafkou, Gustavem Mahlerem, Sigmundem Freudem, Arturem Rubinsteinem či Leonardem Bernsteinem.

Jota, přeložila Libuše Čižmárová, 256 stran, 298 Kč

Kingsley Amis:

Manuál každodenního pijáka

Nové knihy

Manuál každodenního pijáka tvoří soubor tří větších textů: O pití, Každý den skleničku a Máte nalito?, které vznikaly v 70. a 80. letech minulého století, v Amisově velmi plodném období. Přesvědčivě ukazují, že autor se pití po celý život věnoval s oddaností přímo mimořádnou a ve svém zájmu o alkohol zašel dál, než bývá obvyklé.

Plus, přeložili Ivar Tichý a Miroslav Jindra, 304 stran, 299 Kč

Pavel Šanda:

O intelektuálovi, který se necítí dobře

Nové knihy

Autor vyššího věku vidí aktuality z nadhledu, ale nepřehlíží ani žabí perspektivu populistického bludiště, v němž už asi navždy žijeme jakožto Češi. Potkáte se s tématy z denní publicistiky, jako je dobrovolný odchod ze života, cit pro spravedlnost, touha po rovnosti, vlastenectví v současném světě, vyrovnávání se s minulostí i s budoucností.

Atlantis, 240 stran, 224 Kč

Jan Seghers:

Partitura smrti

Nové knihy

Další případ komisaře Marthalera. Šedesát let chtěl Georg Hofmann zapomenout na dětství, rodiče, na rodnou zemi. Potom se na zámečku u Paříže objeví tajemná obálka s jeho jménem a místo odesílatele zní: Osvětim. Po několika dnech se ve Frankfurtu najde pět mrtvol, novinářka zmizí v lesích v pohoří Taunus. A objeví se muž, jehož považovali za mrtvého.

Host, přeložila Iva Kratochvílová, 392 stran, 299 Kč

Jeff Lindsay:

Dvojí Dexter

Nové knihy

Spokojený otec a strýček (i jeho sestra Debora má dítě) si užívá manželského života a věnuje se dál svému koníčku, likvidaci sériových vrahů. Jenže pak se stane chyba a při jedné akci zjistí, že měl svědka.

BB art, přeložil Zdeněk Hofmann, 344 stran, 269 Kč

Simon Scarrow:

Orlovo proroctví

Nové knihy

Píše se rok 45 n. l. a centurioni Macro a Cato, kteří ještě nedávno sloužili v mocném římském vojsku, uvízli v Římě. Oba čekají na výsledky vyšetřování smrti dalšího důstojníka, ke které se nachomýtli, a jejich osud se zdá nejistý. V sázce však není pouze budoucnost obou vojáků...

BB art, přeložili Ludmila a Tomáš Havlíkovi, 384 stran, 299 Kč

František Šmahel, Lenka Bobková (editoři):

Lucemburkové. Česká koruna uprostřed Evropy

Nové knihy

Syntetický pohled na vládu Lucemburků v českých zemích je součástí vícesvazkové řady, jejíž podobu určilo monumentálně pojaté dílo Přemyslovci. Zahrnuje úsek zhruba 130 let, během něhož se vystřídali čtyři panovníci: Jan, Karel IV., Václav IV. a Zikmund. Velký důraz autoři kladou na vzdělanost a umění, vázané bezprostředně na lucemburskou dynastii.

Nakladatelství Lidové noviny, 980 stran, 1799 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám