Hlavní obsah

"Střed Středozemě" uvádí premiéru Hobita, do ulic vyšly desetitisíce lidí

Novinky, Stanislav Dvořák

Novozélandský Wellington ovládla ve středu hobití mánie. Režisér Peter Jackson, herci, herečky i fanoušci přijeli na světovou premiéru prvního dílu velkofilmu Hobit, který je největší filmovou událostí v dějinách země. Novozélandská televize dokonce uvedla předpověď počasí v elfštině, což je fiktivní jazyk z Hobita.

První předpověď počasí na světě v elfštině

 
Článek

Metropole Wellington se přejmenovala na "Střed Středozemě" a vyhradila v přepočtu asi 18 miliónů korun na oslavy spojené s filmem.

Kino Embassy Theatre si pro premiéru osobně vybral režisér Peter Jackson a také se na premiéru jako první dostavil v doprovodu své dcery Katie, která prý na příbězích J.R.R. Tolkiena vyrůstala.

Prohlásil, že "vidět takový dav je emotivní a vyvolává to pokoru". Pochválil také všechny herce, které už považuje za součást rodiny.

BEZ KOMENTÁŘE: Tvůrci filmu Hobit dorazili do Wellingtonu v tématickém letadleVideo: ČTK

Po něm dorazily i herecké hvězdy - po červeném koberci se prošli Elijah Wood, Martin Freeman, Richard Armitage, Cate Blanchettová a další.

Foto: Mark Coote, Reuters

Cate Blanchettová na červeném koberci

Foto: Reuters

Herec Elijah Wood

Foto: Ross Setford, ČTK/AP

Režisér Peter Jackson s dcerou Katie

Foto: Nick Perry, ČTK/AP

Kino, které si režisér Peter Jackson vybral pro světovou premiéru.

Foto: Mark Coote, Reuters

Herec Richard Armitage

Podle některých odhadů vyjde do ulic oslavovat až 100 000 lidí. Mnozí z fandů mají masky a kostýmy, někteří dokonce spali na ulici před kinem, aby si zajistili dobrá místa u červeného koberce, uvedla BBC.

Foto: Reuters

Herec Martin Freeman

Foto: Ross Setford, ČTK/AP

Proti filmu protestovali ochránci zvířat, kteří tvrdí, že natáčení stálo život tři koně.

Foto: ČTK/AP

Postavy z Hobita se dostaly i na letadla.

Město je plné obřích soch Gandalfa či Gluma a představitel Hobita Martin Freeman pronikl na billboardy, mince, známky i na letadla jedné novozélandské společnosti.

Peter Jackson se těsně před premiérou přiznal, že je nervózní z toho, jak lidé film přijmou. "Nikdy nic není perfektní a nebude perfektní. Byla by chyba, kdybyste řekli: Končíme, protože jsme udělali dokonalý film," uvedl režisér.

BEZ KOMENTÁŘE: Nad letištní halou se tyčí obří Glum z Pána prstenů

Hobit mění ekonomiku země

Hobit je tak obrovskou investicí, že dokonce hýbal s kurzem novozélandské měny. Odhaduje se, že celkově do země přinesl jednu miliardu amerických dolarů. Patrně také způsobí ohromný rozvoj turistiky. Manažer Tony Everitt řekl BBC, že kvůli sérii hobitích filmů se očekává nárůst příjmů z turistiky asi o 400 miliónů dolarů ročně.

Základní fakta o filmu Hobit:

Režie: Peter Jackson

Hrají: Martin Freeman, Ian McKellen, Orlando Bloom, Cate Blanchettová, Elijah Wood a další

Rozpočet: zhruba miliarda dolarů

Délka: 164 minut

Knižní předloha: Hobit J.R.R. Tolkiena

Česká premiéra: 13. prosince 2012

První díl Hobita půjde do českých kin 13. prosince 2012, druhý v prosinci 2013. Oficiální názvy zní The Hobbit: An Unexpected Journey (Hobit: Neočekávaná cesta) a The Hobbit: There and Back Again (Hobit: Tam a zase zpátky). Čeká se i na třetí díl.

Reklama

Výběr článků

Načítám