Hlavní obsah

Zesnulý představitel "Džejára" dostal od Ceaušeska plný pytel peněz

Pozoruhodné tajemství ze života slavného amerického herce Larryho Hagmana, který v pátek ve věku 81 let zemřel v Texasu, zveřejnil britský list The Sunday Times. Legendární představitel magnáta J. R. Ewinga ze seriálu Dallas navštívil v 80. letech komunistické Rumunsko, kde za bizarních okolností převzal od diktátora Nicolae Ceaušeska pytel plný peněz. Historku prozradil Hagman novinářům prý s podmínkou, že bude publikována až po jeho smrti.

Foto: Profimedia.cz

Larry Hagman

Článek

Seriál Dallas, který televizní společnost CBS vysílala mezi lety 1978 a 1991, byl populární nejen ve Spojených státech, ale doslova po celém světě. Mimořádně velké oblibě se těšil v Rumunsku, jehož komunističtí vládci doufali, že seriál odhalí všechny temné stránky zatracovaného kapitalismu. Zvlášť postava "Džejára" se vyznačovala vítanou bezohledností a hrabivostí.

Hagman spolu s manželkou Maj Axelssonovou Bukurešť v 80. letech navštívil. Ceaušescu mu prý tehdy navrhl, že na stěně jednoho z bukurešťských domů vyvěsí obří portrét J. R. Ewinga, aby spoluobčanům připomněl symbol západních zlořádů.

Hagman souhlasil s podmínkou, že v dámském záchodku jedné z vládních budov příští den najde jeho žena pytel plný peněz v tvrdé měně. Tak se i stalo - Axelssonová peníze skutečně našla přesně tak, jak zněla dohoda.

"Utratili jsme to rychle, jak jsme tehdy měli ve zvyku," vzpomínal prý Hagman a vymínil si na novinářích, aby historka pronikla na svět až po jeho smrti. Podle The Sunday Times se za své jednání styděl.

Ceaušescu sám údajně seriál Dallas miloval, i když rumunští cenzoři z jednotlivých dílů vystříhávali eroticky zabarvené scény. Zhlédnout je mohli diváci až po revoluci z roku 1989, kdy se jako jeden z prvních zahraničních snímků objevily v místní televizi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám