Hlavní obsah

Tomáš Klus uzmul "slavíka" Gottovi. Celkovou vítězkou je Bílá

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Anketa Český slavík zažila letos to, v co už skoro nikdo nevěřil. V kategorii zpěváků totiž nezískal 14. titul po sobě Karel Gott, cenu si odnesl Tomáš Klus. Slavicí se stala Lucie Bílá a slavíka v kategorii skupin získal Kabát. Absolutním vítězem se 44 976 body je Lucie Bílá. Výsledky tradiční české ankety popularity byly oznámeny v sobotu večer v Praze v přímém přenosu TV Nova.

Český slavík - vzkazy divákům Video: Novinky

 
Článek

Bronzovou příčku si v kategorii zpěváků odnesl Daniel Landa. Zpěvačkou roku se podle očekávání stala opět Lucie Bílá, druhá byla Lucie Vondráčková, třetí skončila Ewa Farna.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Klus s Lucií Bílou

Lucie Bílá poděkovala za všechny hlasy i za to, že ji lidé mají stále rádi. "Nejvíce si cením hlasu Jiřiny Jiráskové, která patří mezi největší poklady naší země," řekla. "A teď potlesk ne pro slavici, ale pro Jiřinku Jiráskovou," vyzvala obecenstvo na závěr.

„Počkejte, doma mám 15 slavíků, 11 absolutních... ale jestli jsem to čekala? Nečekala,“ zasmála se po skončení pořadu pro Novinky Bílá.

Foto: Petr Horník, Právo

Zlatá Slavice Lucie Bílá

Skupinou roku je letos Kabát, druzí skončili Nightwork před třetími Chinaski. Frontman Kabátu Josef Vojtek poděkoval za již šestého slavíka v řadě fanouškům.

"Děkuju moc, my jsme se s Jardou Špulákem bavili o tom, že by to měl být šestý Slavík v řadě, děkujeme fanouškům, děkujeme fan klubu, který pracuje úplně úžasně, díky vám všem, a uvidíme se, jestli teda nebude konec světa a doufám, že nebude, protože tenhle svět je krásnej, v dubnu a květnu na turné," řekl Vojtek.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Klus

Obrovské překvapení přichystala kategorie Zpěvák, kde nezvítězil Karel Gott, který byl až druhý. Historickou změnu ovšem bral s optimismem a před aplaudujícím stojícím sálem sršel vtipem.

"Naše poselství není jen o tom, hezky zazpívat a přinést kousek radosti. Musíme reagovat i na situaci - politickou a společenskou. Využiji toho, že mě nemůžou vystřihnout, a řeknu to naplno," prohlásil Gott, ale poté ho přerušil gong a zpěvák se smíchem odešel.

Klusův triumf

První byl tentokrát Tomáš Klus.

"Když se vrátím ke svým začátkům, tak cenu jsem dostal také díky Karlu Gottovi, protože on mě svým vystupováním naučil obrovské pokoře k vám," řekl Klus pro Novinky.

"Já jsem strašně rád, když se to tak vezme, že jsem ho dostal právě z rukou Karla Gotta, protože on mě naučil vážit si lidí," dodal.

Třetí místo patří Danielu Landovi, který publikum zaskočil zmateným a vulgárním proslovem. Nejdříve prohlásil, že už není Daniel Landa, ale kouzelník Žito.

Foto: Petr Horník, Právo

Daniel Landa

"Já vás zdržím o maličko déle, ale ne úplně dlouho, není to ani k vám, ale taky, je to na obrazovky. Chtěl bych vysvětlit, proč kouzelník Žito a ne Daniel Landa, proč už mám toho dost. Člověk dělá desky, vy si je pálíte, budiž, to je vaše věc. To, jak o nás píšete, to je na poblití," sdělil rozhořčený zpěvák.

Landa: Jsou tady větší borci

"Když budete psát o Žitovi, tak jak byste mi to neřekli do ksichtu, tak přijdu a do toho ksichtu vám napliju, to si pište. Další věc: fotky - ne! Nejsem veřejnej majetek. Až půjdu s dětma do zoo, nejsem Landa, jsem Žito, fotky ne. Jednou stačí, podruhé už ne a potřetí uvidíte."

"Proč končím s hudbou? Protože jsem se tak akorát naplnil. Jsou tady větší borci, který na to mají energii, Tomáš Klus, Karel Gott... já už jsem napsal čtyři sta, tři sta písniček, už toho mám po krk všeho. Víte co, kdy jsem se rozhodl? Takhle koukám na ty lidi po opeře, jak tleskají a říkám: já jsem si myslel, že tou operou změním svět, každej umělec si musí myslet, že písní změní svět, takže jsem psal operu Klíč králů, pak jsem koukal na to publikum a došlo mi, že se vůbec nic nestane. Nic nezměním. Takže jsem seděl v Itálii a říkal jsem si: má to smysl do prdele? Dvacet let dělám hudbu a stejně se tu volej komunisti," dodal.

Foto: Petr Horník, Právo

Kabát

Slavíkem bez hranic se stala slovenská skupina No Name. V nové kategorii Hvězda internetu zvítězila skupina Charlie Straight, která poděkovala za hlasy fandům i za podporu rodičům a manažerovi.

Skokanem roku se stala skupina Eddie Stoilow, která poskočila ze 122. na 17. místo. Cenu české MTV si odnesla Tereza Kerndlová.

Foto: Petr Horník, Právo

Ondřej Brzobohatý to na pódiu rozjížděl.

Objevem roku je letos skupina Koblížci.

Foto: Petr Horník, Právo

Koblížci

Do ankety Český slavík Mattoni letos přišlo přes 130 000 hlasů. Během večera vystoupili Marta Jandová, Karel Gott, Gabriela Gunčíková, Celeste Buckingham, Ondřej Brzobohatý, Mandrage a další.

Přehled vítězů:

Zpěvák roku: Tomáš Klus

Zpěvák roku: Tomáš Klus Zpěvačka roku: Lucie Bílá

Zpěvák roku: Tomáš Klus Zpěvačka roku: Lucie Bílá Skupina roku: Kabát

Zpěvák roku: Tomáš Klus Zpěvačka roku: Lucie Bílá Skupina roku: Kabát Objev roku: Koblížci

Zpěvák roku: Tomáš Klus Zpěvačka roku: Lucie Bílá Skupina roku: Kabát Objev roku: Koblížci Hvězda internetu: Charlie Straight

Zpěvák roku: Tomáš Klus Zpěvačka roku: Lucie Bílá Skupina roku: Kabát Objev roku: Koblížci Hvězda internetu: Charlie Straight Slavík bez hranic: No Name

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám