Hlavní obsah

Zemřel představitel Džejára z Dallasu, americký herec Larry Hagman

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dallas
Aktualizováno

Ve věku 81 let zemřel v pátek populární americký herec Larry Hagman, představitel JR Ewinga z populárního amerického seriálu Dallas. Deník The Dallas Morning News citoval jako zdroj nejmenovaného člena jeho rodiny, podle kterého zemřel v nemocnici Medical City Dallas Hospital.

Zesnulý představitel Džejára z Dallasu s českým dabingem

 
Článek

Americký deník na svých webových stránkách přisuzuje hercovu smrt problémům spojeným s jeho nedávným bojem s rakovinou. Mluvčí nemocnice, kde měl Hagman zemřít, však odmítla tuto informaci potvrdit.

"Vím o zprávách, že Larry Hagman měl zemřít v naší nemocnici, avšak nemám povolení tuto informaci jakkoliv komentovat," uvedla mluvčí nemocnice Chris Hawesová.

Foto: Profimedia.cz

Larry Hagman

Jako ropný magnát JR Ewing se Hagman vryl do srdcí mnoha televizních diváků, když byl podle průzkumů dokonce výrazně populárnější než herec Patrick Duffy, který ztvárnil kladnou roli Bobbyho Ewinga. Seriál se vysílal v USA v letech 1978 až 1991. Do ČR se dostal až 90. letech.

"Tuhle roli mám ze všech nejraději, i když mě stále dostává do kuriózních situací. Někdy se mi třeba stane, že mě na ulici vezme nějaká starší paní kabelkou po hlavě a vysvětlí mi, že to mám za to, co jsem prováděl v Dallasu," připomněla ČTK jak kdysi s úsměvem popsal trampoty s rolí, kterou původně hrál mezi roky 1978 a 1991.

Zemřel hvězdný Larry Hagman, Džejár z Dallasu

Problémy s alkoholem a drogami

V době, kdy se Dallas natáčel, byl přitom Larry Hagman těžký alkoholik. Denně prý vypil šest lahví šampusu a k tomu si vydatně přihýbal také něčeho tvrdšího. Skoncovat s alkoholem, jemuž propadl už jako teenager, ale Hagmana přiměla teprve vážná nemoc a bezprostřední hrozba smrti. Když se k cirhóze jater přidala rakovina, zachránila ho v roce 1995 transplantace.

Alkohol přitom nebyl jedinou drogou, které propadl. Díky Jacku Nicholsonovi vyzkoušel marihuanu (ačkoli ji proti Nicholsonovu doporučení doprovázel alkoholem), zkušenosti měl i s halucinogenními houbami a kaktusy nebo LSD. Pokud se ale odhlédne od problémů s alkoholem a dalšími mozek ovlivňujícími látkami, vedl Hagman na hollywoodské poměry spořádaný život.

Dokázal se vyrovnat s brzkým rozvodem rodičů i složitým vztahem k nevlastnímu otci a od 50. let se začal prosazovat na divadle. Díky tomu se také vyhnul válce v Koreji - byl sice odveden k letectvu, v uniformě ale jako člen zvláštní jednotky bavil ostatní vojáky v Evropě. Po propuštění do civilu se vrátil na jeviště, hrál i na Broadwayi.

Popularitu získal s rolí astronauta

Od 60. let se stále častěji objevoval na obrazovce, první velký úspěch slavil díky sci-fi seriálu o astronautovi, kterému pomáhá půvabná džinka (I Dream of Jeannie; 1965). V té době byl Hagman už přes deset let ženatý - a s manželkou Maj byl až do smrti. Měli syna a dceru.

Hagman byl i v pokročilém věku herecky stále činný, nedávno natočil první sérii pokračování seriálu Dallas, která už byla v několika zemích odvysílána a slavila velké úspěchy. Na české obrazovky by se měla dostat na jaře 2013 prostřednictvím televize Nova. Novinky s ním při této příležitosti udělaly jeden z posledních rozhovorů, které herec poskytl.

Rozhovor s Larry Hagmanem a jeho seriálovou manželkou Lindou Grayovou
J. R. Ewing a Sue Ellen alias hlavní představitelé seriálu Dallas jsou zpět

Anketa

Sledoval někdo ve vaší rodině seriál Dallas?
Ano
88,9 %
Ne
11,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 52441 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám