Hlavní obsah

Zemřel brněnský spisovatel Jan Trefulka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V noci na čtvrtek zemřel v 83 letech brněnský spisovatel Jan Trefulka. Od minulého čtvrtka byl ve Fakultní nemocnici v Brně-Bohunicích, řekla spisovatelova manželka Božena.

Článek

Trefulka se věnoval próze, publicistice i literární kritice. V 60. letech působil jako redaktor a později šéfredaktor známého literárního časopisu Host do domu. Za normalizace nemohl oficiálně publikovat. Pohyboval se v disentu, podepsal Chartu 77. Do minulého týdne Trefulka stonal doma, pak si jeho stav vynutil hospitalizaci. Příčinou úmrtí bylo selhání ledvin a zápal plic, uvedla Trefulková. Poslední rozloučení se uskuteční ve čtvrtek 29. listopadu v obřadní síni krematoria v Jihlavské ulici.

Trefulka byl brněnský rodák. Jako kritik debutoval v roce 1949 nekonformními recenzemi v týdeníku Kulturní politika, jako prozaik vstoupil do literatury v roce 1962 dvojnovelou Pršelo jim štěstí, po níž následovala novela Třiatřicet stříbrných křepelek, povídkový soubor Výmysly a dvojice povídek s kriminalistickou zápletkou Nálezy pana Minuse.

V letech 1970 až 1989 jeho díla vycházela jen v samizdatových edicích a v exilových nakladatelstvích. Publikoval tak například společenskohistorický román Zločin pozdvižení, alegorii Veliká stavba, intimní novely O bláznech jen dobré a Svedený a opuštěný. Sám se na vzniku literárního samizdatu aktivně podílel.

Do veřejného života se vrátil po roce 1989 mimo jiné jako předseda Obce moravskoslezských spisovatelů a člen Rady České televize. Jako publicista zároveň vytrvale prosazoval moravskou samosprávu v rámci České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám