Hlavní obsah

V Petrohradu soudí Madonnu, zpěvačka se však nedostavila

Po několika odkladech začal petrohradský soud projednávat žalobu na americkou popovou hvězdu Madonnu, která prý svými slovy a gesty na obranu homosexuálů při srpnovém koncertu ve městě na Něvě ohrozila mravnost místní mládeže. Skupina žalobců z řad petrohradských občanů žádá astronomické odškodnění 333 miliónů rublů (asi 212 miliónů Kč) za údajnou morální újmu.

Foto: Jeff Haynes, Reuters

Madonna

Článek

"Proč požadují právě 333 miliónů, žalobci vysvětlit nedokážou. Zato tvrdí, že v případě vítězství peníze pošlou na dobročinné účely a na boj s propagandou homosexuality," napsal petrohradský zpravodajský server fontanka.ru. Upozornil, že z devíti žalujících jen jediný Madonnin koncert navštívil.

Zpěvačka se podle očekávání k soudu nedostavila, i když prý mohla, vzhledem k přestávce mezi posledním koncertem v USA a příštím vystoupením v Mexiku. O procesu patrně ví, protože téma mezitím proniklo i na americké televizní obrazovky. Navzdory zájmu médií se přelíčení odehrává v tak malé soudní síni, že se do ní novináři nevešli. Mohou jen naslouchat v přilehlé místnosti.

Terčem žaloby devíti aktivistů sdružení, které si říká Odborový svaz občanů Ruska, jsou i pořadatelé petrohradského koncertu, protože prý neudělali nic, aby překazili porušování místního zákona.

V Petrohradu od jara platí zákaz propagandy homosexuality, kterou staví na roveň pedofilii. První pokutu místní soud před časem vyměřil aktivistovi komunity gayů, který proti zákazu protestoval. Místní úřady však na koncertu americké zpěvačky zřejmě neshledaly nic závadného, a tak ji žalují jen místní ochránci mravnosti. Za hlavní důkaz proti Madonně považují její slova na koncertu, kterými vyzvala obyvatele někdejší ruské metropole ke snášenlivosti vůči sexuálním menšinám.

Reklama

Výběr článků

Načítám