Hlavní obsah

Asijský filmový festival zahájí kultovní Korejec Kim Ki-duk

Novinky, Stanislav Dvořák

V pražském kině Světozor zahájí Kim Ki-dukova novinka Pieta, oceněná Zlatým lvem v Benátkách, tradiční festival Filmasia. Proběhne 30. listopadu až 2. prosince.

Článek

Divošský indie režisér Kim Ki-duk se stal možná tak trochu nechtěně velkou celebritou světových festivalů. Vyhýbá se komerčním postupům a velkým studiím a někdy se úplně straní lidí (občas se na několik let odstěhuje a medituje v lese).

Je samouk a jeho filmy jsou i díky tomu zcela nezaměnitelné, vynikají často spojením citlivosti a naplno ukazované krutosti. České publikum zaujal už před lety raným snímkem Ostrov, který byl senzací filmového festivalu v Benátkách. Ve snímku se málo mluví, ale zato šokuje obrazy plnými vášně i krve.

Ke známým a uznávaným filmům patří také 3-iron, Samaritánka, Dech, Jaro, léto, podzim, zima... a jaro a nejnovější Pieta, kterou po festivalu uvidí i běžní diváci na jaře 2013 díky společnosti Aerofilms.

„Letošní Filmasia se uskuteční v menším rozsahu, než na jaký byli diváci zvyklí v  předcházejících letech, a to z finančních důvodů. Na program ve třech dnech konání – v malém i velkém sále Světozoru – jsme ale nesmírně hrdí,“ říká ředitelka festivalu Karla Stojáková. „Nabízí totiž vysokorozpočtovou akční podívanou, film intelektuálními kritiky velmi ceněného Hong Sang-sooa i portrét v Česku velmi dobře známého Kim Ki-duka s nejnovějším oceňovaným filmem navrch.“

Jihokorejský mistr Hong Sang-soo se dal dohromady s francouzskou hvězdou Isabelle Huppertovou a společně natočili formálně invenční a vtipnou komedii V jiné zemi. Ve všech třech částech filmu, odehrávajících se u korejského pobřeží, vystupuje jiná žena jménem Anne a všechny hraje skvělá Isabelle.

Trhák korejské kinematografie Zloději, který v Koreji vidělo už více než 13 miliónů lidí, je zase plný svižné akce a krásných žen. Více na www.filmasia.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám