Hlavní obsah

Cassandra Complex a Young Gods nabídnou návrat do porevolučních let

– Praha
Novinky,

Dva koncerty připomenou počátek devadesátých let, kdy se na tuzemských pódiích poprvé pravidelně objevovaly kapely přinášející aktuální hudbu. Cassandra Complex, kteří vystoupí 25. listopadu v pražském Lucerna Music Baru, byli prvním představitelem EBM, který v Praze zahrál na jaře 1990. Švýcarští The Young Gods, kteří zahrají 11. a 12. prosince, se v metropoli objevili v červnu téhož roku.

Článek

Cassandra Complex vznikl v roce 1985 a je pevně spojen vlnou EBM, kdy se temná postpunková gotika naroubovala na výrazný elektronický rytmus, což ukazovala alba Satan, Bugs, Bunny & Me, Cyberpunx a War Against Sleep. Skupina sice ještě dokázala po vzoru Ministry přitvrdit a využít i elektrickou kytaru, ale s ústupem EBM zapadla. V roce 2007 ji zpěvák, básník a producent Rodney Orpheus obnovil s Andym Bothem.

Švýcarští The Young Gods dokázali v polovině osmdesátých let přijít s revolučním spojením elektronické hudby s živými bicími. Trio se ale dále vyvíjelo, nahrálo skladby Kurta Weilla a vyzkoušelo si i ambientní hudbu a taneční elektroniku, ale také modernější varianty spojení elektroniky a bicích s využitím granulární syntézy. Nabídlo i akustické verze svých písní.

Nyní se však vrací na počátek, protože soubor opouští Al Monod a s The Young Gods opět působí hráč na samplery Cesare Pizzi, který stál za jejich fascinujícím stejnojmenným debutem a druhým albem L´eau rouge. Právě Pizzi pracoval s velkým vrstvením zvuků včetně orchestrálních, které dodávaly souboru až wagnerovský sound, kontrastující s údernými bicími a relativně vysokými tempy, o nichž se Laibach nikdy nesnilo. The Young Gods také nikdy nebyli germánsky pompézní, byli neuvěřitelně energičtí, měli v sobě něco z punku, s nímž začínali, i z brelovského šansonu, který inspiroval Franze Treichlera.

Je možné, že The Young Gods po turné připomínajícím prvá dvě alba ukončí svou činnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám