Hlavní obsah

Laboratorní zpráva ze života českého hmyzu na prknech divadla v Ústí nad Labem

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Páralova Soukromá vichřice z roku 1965 se na jevišti objevuje poprvé. V režii Thomase Zielinského v ústeckém Činoherním studiu, ve městě, jež bylo pro autora životní inspirací, a na scéně, která uvedla jeho Milence a vrahy a dvakrát Profesionální ženu.

Foto: Jiří P. Kříž , Právo

Erotické „achmůjtybože“ manželů Ády a Joži Vinšových zastoupených Kryštofem Rímským a Natašou Gáčovou

Článek

Soukromá vichřice s podtitulem Laboratorní zpráva ze života hmyzu postavila Vladimíra Párala na hodnou chvíli do čela literárního novátorství šedesátých let. Na špici pokusnictví formálního i obsahového. Čtenáři se po jeho knížkách pídili.

Věhlasu Soukromé vichřice paradoxně napomohl průměrný film Hynka Bočana. Na plátna kin se dostal nevídaně rychle – rok po vydání románu a s vycházejícími hvězdami československé nové vlny Landovským, Somrem, Kolářovou a dalšími.

Autorce divadelní dramatizace Veronice Musilové Kyrianové se mnohem lépe než filmovým scenáristům Páralovi a Věře Kalábové podařilo vystihnout, co bylo pro skupinu spisovatelových knih, označovaných jako Černá pentalogie, příznačné.

Provokativní, cynické, věrohodné a kritické 

Stereotypy v obraze průmyslových provozů severočeských chemiček s konturami technicistního slovníku, s obzorem dokončování číselných šarží a s návykovými popisy pracovních postupů nepůsobí v propojení s automatismy vzruchovými, erotickými či stylovými ani trochu popisně, nýbrž provokativně. Tak trochu sadisticky, cynicky, avšak věrohodně, kriticky.

Ve výsledku jsou Páralovy romány šedesátých let s kulisou fabrických siluet s píchačkami na vrátnici, s překotnou uspěchaností žití v zaměstnání nebo v králíkárnách paneláků, ubytoven, a jen s občasnými pudovými vydechnutími v lesících kolem důlních jezírek léčivou satirou.

To všechno přenesli Zielinsky s Kyrianovou na scénu v koncentrovaném tvaru a s ostnem namířeným proti stereotypům globalizačním. Mladému publiku tlumočí divadelníci výmluvně pocity marnosti, vyprázdněnosti, ztracenosti a beznaděje.

Příběhu vévodí Bohunka Evy Kodešové, Standa Petra Panzenbergera a manželé Áda a Joža Vinšovi – Kryštofa Rímského, Nataši Gáčové. Jejich snění končí až v mukách de Sadovy Justiny...

Ústecký tým pokračuje v předsevzetí nesmiřovat se s koncem stále amorálnější civilizace. Pošetile hledá cesty, jak hodnoty resuscitovat.

Celkové hodnocení: 80 %

Vladimír Páral: Soukromá vichřice

Režie: Thomas Zielinski, 

dramatizace a dramaturgie Veronika Musilová Kyrianová.

Premiéra 16. 11. 2012, v Činoherním studiu Ústí nad Labem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám