Hlavní obsah

Václav Neckář zkoušel na turné se sborem Pueri gaudentes

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V neděli odpoledne absolvovali v pražských Holešovicích zpěvák Václav Neckář a jeho doprovodná skupina Bacily zkoušku s dětským sborem Pueri gaudentes. Připravují se na prosincové Půlnoční turné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Neckář, skupina Bacily a Pueri gaudentes.

Článek

„Pueri gaudentes znamená Veselí chlapci. Takoví členové sboru opravdu jsou. Vznikli jsme v roce 1990 a momentálně jsme největší chlapecký sbor v Praze. S Václavem Neckářem bude zpívat jen asi padesát našich členů. Budou to chlapci, kteří ještě nezačali mutovat, a proto mohou bez problémů zpívat soprán i alt,“ vysvětlila Novinkám.cz sbormistryně Zdena Součková.

Kapelník Bacilů Jan Neckář měl ve sboru syna Vítka. O spolupráci sboru s jeho kapelou hovořil se Součkovou již před časem, ovšem teprve v létě se domluvili, že společně připraví několik písniček na vánoční turné Václava Neckáře.

Pueri gaudentes sami zazpívají blok vánočních koled a budou zpívat sbory v tradičních Neckářových písničkách. Jejich doprovod se objeví například v  Půlnoční, Suzanne nebo Stínu katedrál.

Neckář také zpíval ve sboru

Václav Neckář se na nedělní zkoušce tvářil spokojeně. Ocenil, jak se chlapci, mezi kterými se objevila i jedna nenápadná dívka, snaží jej hned od začátku svými hlasy podporovat. Někdy se na ně usmál, když udělali chybu, legračně je pokáral pohledem, ale nebylo v tom nic nepříjemného. Není divu, že o něm sboristé jednohlasně tvrdili, že je hodný.

Foto: Milan Malíček, Právo

S Pueri gaudentes bude Václav Neckář zpívat několik písniček.

„Děti z Pueri gaudentes jsou profesionálové. Jezdí po Evropě, zpívaly i v Japonsku a včera zpívaly ve Státní opeře Praha v Bizetově Carmen,“ řekl o sboru Neckář.

„Když mi bylo deset, zpíval jsem také ve sboru i v opeře. Poprvé ve Verdiho Othellovi. Skončilo to v době, kdy jsem zpíval pasáčka v Pucciniho Tosce. Tenkrát jsem začal mutovat a odešel mi hlas. Od té doby ho hledám...,“ zavtipkoval ještě.

Pueri gaudentes jej prý jistě doprovodí na třech prosincových koncertech v Pardubicích (17. 12.), Plzni (18. 12.) a Praze (19. 12.). Je prý ale možné, že spolu budou vystupovat i v lednu na koncertě pro Kapku naděje v Bratislavě a Košicích.

„Děti udělaly strašně moc práce a je mi trochu líto, že vánoční koncerty jsou jenom tři. Vánoce ale budou i příští rok, tak uvidíme,“ konstatoval ještě Neckář.

Pro děti je legenda

„Samozřejmě jsem věděl, kdo je Václav Neckář. Věděl jsem, že zpívá, koncertuje a má několik hitů. Přiznám se ale, že jsem zatím neměl moc příležitostí jeho písničky poslouchat. A nenapadlo mě, že s ním někdy budeme jako sbor zpívat,“ řekl Novinkám.cz jeden ze sboristů Josef Kroutvor. „Je hodný, milý a působí na mě moc dobře.“

Další sborista Pavel Trejbal dodal: „Václava Neckáře jsem znal od rodičů, vím, že hrál v nějakém slavném filmu a vím také, že měl zdravotní problémy. Jeho písničky jsem však doteď moc neposlouchal. Protože spolu ale budeme koncertovat, tak jsem si některé pouštěl. Jsem rád, že budeme zpívat Půlnoční, ta se mi hodně líbí.“

Přestože Trejbal poslouchá rockovou hudbu, na dotaz, jak na něho Neckář působí, bez otálení odpověděl: „Jako legenda, má obrovské charisma. Na společné koncerty se moc těšíme.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám