Hlavní obsah

Sbírka na sochu Václava Havla začne v sobotu

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Václav Havel v ležérním oblečení, se sakem přehozeným přes rameno a veselým výrazem ve tváři. Tak vidí bývalého prezidenta a dramatika Barbora Daušová, autorka sochy v životní velikosti, na jejíž realizaci ve veřejném prostoru mohou lidé v rámci sbírky od soboty finančně přispívat.

Foto: Foto archív spolku

Socha Václava Havla bude vyvedena v životní velikosti.

Článek

„Potřebná částka se skládá ze dvou částí. První jsou náklady na výrobu bronzového odlitku a jeho patinaci, to odhadujeme na 150 tisíc korun. Abychom mohli upravit konkrétní místo, zatím uvažujeme o Petříně v Praze, budeme potřebovat podle našeho odhadu ještě půl miliónu,“ řekl Právu Petr Dauš, zakladatel Spolku pro výstavbu sochy Václava Havla.

Kromě petřínské vyhlídky se uvažuje také o Františkánské zahradě, vyloučena nejsou ani prostranství mimo hlavní město. Podle sochařky by bylo ideální dobře a vždy přístupné místo.

„Socha by byla bez podstavce, zkrátka jako by Václav Havel někam šel,“ prozradila Daušová a dodala, že Havla vždy vnímala jako člověka, který má úžasné názory. „Líbilo se mi, co hlásal a dělal. A to jsem se, stejně jako optimismus, se kterým do všeho šel, snažila v soše zachytit,“ uvedla umělkyně, která Havlovo sako dokonce ozdobila úryvky ze hry Odcházení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám