Hlavní obsah

Praha se loučila s karikaturistou Jiránkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední rozloučení s oblíbeným karikaturistou Vladimírem Jiránkem, který zemřel 6. listopadu, proběhlo ve čtvrtek ve Velké obřadní síni krematoria v Praze-Strašnicích.

Zemřel Vladimír Jiránek, autor legendárního Boba a BobkaVideo: Novinky

 
Článek

"I v nejvážnějších chvílích je potřeba si zachovat humor," stálo vedle autoportrétu tohoto kreslíře na smutečním oznámení, na které rodina použila jeho nejoblíbenější rčení. Na oblibu animovaných králíků Boba a Bobka či kutilů Pata a Mata upozornily ve smuteční síni znělky těchto televizních snímků a vyvolaly na tvářích přítomných úsměv.

Během obřadu zazněly živě melodie Boba Dylana a Duka Ellingtona, herec Petr Kostka zarecitoval verše Jaroslava Seiferta. Mezi přítomnými byli například Iva Janžurová, Miloš Nesvadba, Ilja Racek, Jan Vodňanský, grafik Vladimír Suchánek a někdejší premiér Petr Pithart. Z Německa přijel karikaturista, ilustrátor, spisovatel a režisér Ivan Steiger.

Přišli i kolegové z České unie karikaturistů, kteří Jiránkovi v roce 2009 udělili výroční cenu Řád bílé opice. Rok předtím získal cenu Karla Poláčka v kategorii Humor moudrých, medailí Za zásluhy ho vyznamenal prezident Václav Klaus, který mu poslal věnec. U katafalku s rakví byly také květy od premiéra Petra Nečase, Parlamentu, ministerstva kultury, Lidových novin, České televize, Ateliérů Bonton Zlín a Hnutí Brontosaurus.

"Budu na něj vzpomínat jako na člověka, který už v 60. letech formoval můj přístup k humoru, i jako na kolegu ze zadní stránky Mladého světa," řekl karikaturista Jiří Slíva. Jiránkův humor se mu líbil především kvůli nesmírné lehkosti, s níž glosoval i ty nejzapeklitější problémy politiky a společnosti. Obdivoval také jeho "kongeniální linku", kterou ve svých kresbách používal. "Dneska už to tady nikdo neumí," dodal Slíva. Když rakev s ostatky zesnulého opouštěla obřadní síň, zazněla slavná písnička skupiny Beatles All You Need is Love, tedy Vše, co potřebuješ, je láska.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Herec Petr Kostka

Kreslil více než 40 let, z toho poslední dvě dekády zpracovával politická témata v denním tisku. Jeho postřehy mohli ocenit například čtenáři Lidových novin. Je podepsán pod dvacítkou kreslených filmů, které získaly uznání doma i v zahraničí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Stivín

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Herečka Iva Janžurová (druhá zprava) a kreslíř Jiří Slíva (uprostřed) se 15. listopadu rozloučili v krematoriu v pražských Strašnicích s karikaturistou Vladimírem Jiránkem, který zemřel 6. listopadu ve věku 74 let.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Herec Josef Nesvadba

Jiránek před tím, než ho postihla zákeřná nemoc, pracoval na novém filmovém projektu s názvem Jack Russel zachránce planety. "Jde o celovečerní animovanou komedii pro celou rodinu. Jejím hrdinou je nová postava - pes jménem Jack, který ve filmu ztělesňuje kouzelníka formátu Davida Copperfielda," uvedl jeho manažer Marek Šmída. V současné době se vedou jednání s partnery, kteří by chtěli výrobu filmu podpořit.

Reklama

Výběr článků

Načítám