Hlavní obsah

Z nových knih: Renčín, Olsonová, Høeg, Klüssendorfová

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novinky tohoto týdne netradičně zahajují filozofující komentáře kreslíře Vladimíra Renčína hledícího na české dějiny. Pokračuje dobrodružná kniha britské autorky Parmy Olsonové o hnutí Anonymous, detektivní příběh Dána Petera Høega, próza německé autorky Angeliky Klüssendorfové, naší Beáty Matyášové a Brita Roberta Muchamoreho.

Článek

Vladimír Renčín:

Z dějin národa českého

Nové knihy

Vladimír Renčín, František Palacký a jeho Dějiny národu českého, Dějiny naší říše Josefa Pekaře a klasické dílo Aloise Jiráska Staré pověsti české jsou průvodci českou historií. Spojení textů tří dějepisců s klasikou Renčínova humoru dostává zcela nečekaný náboj, často se posouvá z vážna do grotesky, aby naopak na následujících stranách v této exkurzi do dějin přimělo čtenáře k zamyšlení nad tím, proč se někdy tak nečekaně opakují.

Eminent, 240 stran, 349 Kč

Parmy Olsonová:

Jsme Anonymous

Nové knihy

První úplné svědectví o tom, jak volné uskupení hackerů z celého světa zahájilo dosud nevídanou vzpouru, jež otřásla vládami i nadnárodními společnostmi, než ji nakonec podkopala zrada ve vlastních řadách. Autorka prolomila běžnou povrchnost novinových titulků a pronikla přímo do světa Anonymous.

Práh, přeložila Daniela Reischlová, 494 stran, 449 Kč

Peter Høeg:

Děti chovatelů slonů

Nové knihy

Čtrnáctiletý Peter Fino žije poklidný život se dvěma sourozenci a nekonformními rodiči - tatínek je kněz dánské státní církve a maminka neobyčejný technický talent a milovnice hudby. Jednoho dne však oba bez vysvětlení zmizí a potomci se ocitnou v ústavu, kde je až nezvykle přísně střeží sociální pracovníci a policisté. Dětem se však podaří uniknout a všichni tři se vydávají po stopách rodičů.

Argo, přeložil Robert Novotný, 386 stran, 358 Kč

Angelika Klüssendorfová:

Holka

Nové knihy

Otec pije, matka děti nesnáší, a když si udělá potrat pletacími jehlicemi doma v kuchyni, dcera ji jednou provždy zavrhne. Stud je lepší než nuda, říká si holka, a rozhodne se vzít život do vlastních rukou: je ostrá na lidi kolem sebe, krade a až když ji zavřou do pasťáku, začíná žít svůj vlastní život…

Mladá fronta, přeložila Jitka Jílková, 152 stran, 199 Kč

Beáta Matyášová:

Karla v pasti

Nové knihy

Pasti jsou různé. Pastička na myši, past na medvěda. Pro každého jiná návnada. Sýr, žížala, kousek špeku. Čokoláda. Vztahy. Alkohol. V pasti jsem uvízla, ještě mi nebylo třicet. Přemýšlím, jak jsem se do ní dostala. Vzpomínám, jak jsem se dostala ven. Kdykoliv může past znovu sklapnout. Komukoliv z nás.

Motto, 128 stran, 189 Kč

Robert Muchamore:

Ostrov, Cherub

Nové knihy

Dvanácté a poslední pokračování úspěšné série napínavých příběhů o dětských hrdinech z CHERUB – jednotky pod MI5, která cvičí děti pro role špičkových špiónů, kteří mají tu výhodu, že dospělí je z podobné činnosti nepodezírají.

BB art, přeložila Petra Klůfová, 264 stran, 229 Kč

Dorothy Dunnettová:

Mezi trůny lvů 1

Nové knihy

V roce 1471 to v Evropě vře. Vznešení lvi, panovníci jednotlivých mocností, se chystají ke skoku a mezi nimi se s neochvějnou jistotou pohybuje úspěšný obchodník Nicholas de Fleury.

BB art, přeložila Lucie Johnová, 400 stran, 269 Kč

Kate Furnivallová:

Bílá perla

Nové knihy

V kolonii Britské Malajsko se píše rok 1941. Okouzlující Konstance Hadleyová, provdaná za bohatého Angličana, vede na první pohled skvělý život. Hraje roli svědomité manželky, uvnitř ji však ochromuje nuda z manželství bez lásky. Vše se navždy změní, když Japonsko zaútočí na Malajsko.

BB art, přeložila Hana Volejníková, 416 stran, 299 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám