Hlavní obsah

V New Yorku opět padaly rekordy: prodalo se umění za 412 miliónů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aukční síň Christie´s uspořádala vůbec nejúspěšnější dražbu poválečného a současného umění, když ve středu večer v New Yorku prodala díla za celkem 412 miliónů dolarů (8,2 miliardy korun). Padly také nové aukční rekordy za díla Jeffa Koonse a Jeana-Michela Basquiata.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Za více než 400 miliónů dolarů se v New Yorku vydražilo současné uměníVideo: Reuters

 
Článek

Byla to druhá rekordní aukce současného umění po sobě. Konkurenční síň Sotheby's v úterý večer absolvovala v New Yorku vůbec nejúspěšnější dražbu ve své historii. Prodala poválečné umění za 375 miliónů dolarů.

Ve středu se v Christie´s prodalo sedm exemplářů za víc než 20 miliónů dolarů za kus. Jen šest z celkem 73 nabízených děl nenašlo kupce. "Byla to opravdu mimořádná aukce," řekl představitel aukční síně Jussi Pylkkanen. "Na trhu poválečného a současného umění je zjevně ohromná energie," dodal.

Abstraktní plátno bez názvu z roku 1957 od Franze Klinea se prodalo za 40,4 miliónu dolarů (800 miliónů korun) a několikanásobně překonalo dosavadní aukční rekord za dílo tohoto amerického umělce (dosud 9,3 miliónu dolarů). Rekord padl i u Jeffa Koonse. Jeho plastika Tulips (Tulipány) se vydražila za 33,7 miliónu dolarů. Je to druhá nejvyšší cena za dílo žijícího umělce. Rekord drží německý malíř Gerhard Richter (34,2 miliónu dolarů).

Basquiatův obraz bez názvu z roku 1981 byl prodán za 26,4 miliónu dolarů a překonal dosavadní rekord tohoto amerického umělce s haitskými kořeny (dosud 20,1 miliónu dolarů). Sítotisk Andyho Warhola Statue of Liberty (Socha Svobody) sice Warholův aukční rekord nepřekonal, ale i tak se vydražil za 43,7 miliónu dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám