Hlavní obsah

Dramatický osud Zlaté Adele

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled to vypadá, že kniha Dáma ve zlatém, kterou napsala americká historička umění a novinářka Anne-Marie O’Connorová, bude dobře napsanou story o neodolatelném Gustavu Klimtovi a pohledné Adele Blochové-Bauerové.

Foto: profimedia.cz

Adele Blochová-Bauerová

Článek

Čtenáři se ale nabízí něco víc než jen příběh malíře a modelky. Autorka rozkrývá osudy spjaté se slavným obrazem Zlatá Adele v průběhu 20. století. Je to kniha především o Rakousku a jeho méně známé temné minulosti a také o poměru vyhnaných rakouských Židů ke své bývalé vlasti. Samotnému Klimtovi a jeho umění je zasvěceno jen pár kapitol.

Adele Blochová-Bauerová ve svém testamentu napsala, že si přeje, aby její portrét navždy visel v Rakouské galerii v Belvederu. Toto přání však bylo nedávno americkými právníky zpochybněno a Rakousko při arbitráži o ikonu vídeňské secese přišlo.

Jak probíhal soudní spor, do kterého se zapojil i americký Nejvyšší soud, a co mu vlastně historicky předcházelo, to krok za krokem autorka mapuje. Ostatně ví o tom nejvíce, neboť celou kauzu kolem Klimta sledovala jako reportérka listu Los Angeles Times. Knihu vydalo česky nakladatelství Metafora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám