Hlavní obsah

Dojemná legrace na svatbě mezi citróny

Novinky, Stanislav Dvořák

Když je otec nevěsty prasák, otřesná příbuzná balí otce ženicha a ženicha zase svádí kamarád, může být zaděláno na legraci. A když je zaděláno na legraci, byl by hřích, aby se neudělala, jak říká Zdeněk Svěrák. Dánská režisérka Susanne Bierová má se Svěrákem ještě něco společného - nebojí se být dojemná.

Foto: Aerofilms

Trine Dyrholmová a Pierce Brosnan

Článek

Faktem je, že koprodukční (převážně však dánská) tragikomedie Svatba mezi citróny má ke skandinávské kinematografii, tak jak ji zjednodušeně vnímáme my cizinci, hodně daleko. Nikdo tam moc nad ničím nehloubá, neupíjí se k smrti a ani není kaurismäkiovsky ujetý. Bierová tu jasně směřuje k americkému vzorci - nejen tím, že do hlavní role obsadila ex-agenta 007 Pierce Brosnana, což není ani náhodou mlčenlivý seveřan, ale spíše ukecaný, arogantní až nepříjemný businessman.

Děj se odehrává převážně v obrovské italské přímořské vile (přesně tam by točili i Američané) se zahradou a citronovníky, která je až příliš rozmáchlá na to, aby to běžný smrtelník bral jako vážný přísně realistický snímek ze života.

Bierová se nebojí dojímat. Jedna hlavní postava má rakovinu, druhá je beznadějně opuštěná a cynická, ale na konci dá pochopitelně světu ještě jednu šanci a dokáže se na stará kolena zamilovat. Na druhou stranu si z hollywoodských klišé i utahuje - třeba, když bratr nevěsty jede na misi (zřejmě Afghánistán), nekoná se nic hrdinského - matka mu balí dětské knížky a bonbóny (Mami, nejedu do školy v přírodě!) a on se pak nevrátí v kovové rakvi, jak bychom čekali, ale jen s rukou v sádře, což v daném kontextu působí jako vtip.

Vtipné, místy nevěrohodné

Je sice trochu nevěrohodné, že by matka náhodou nabourala autem zrovna do otce ženicha (scénárista potřeboval, aby se ti dva seznámili), ale jinak je příběh výtečně napsaný. Ve vile Bierová rozehrává nádherné situace plné chytré legrace, opilých výlevů zlosti a hysterie a vyznání lásky i nenávisti.

Protivně sebevědomá příbuzná balí businessmana, zatímco ten touží po skromné matce nevěsty. A navíc nevěsta začíná mít divné tušení o ženichovi, který sice chystá veselku, ale tráví až příliš mnoho času s kamarádem při opalování na střeše...

Všetečné divačky si asi postěžují, že rychle stárnoucí Brosnan už nevypadá jako uhrančivý Bond a tu a tam má na kůži fleky, ale hraje dobře. Paprika Steenová si vychutnala onu sexuálně agresivní příbuznou a příjemně působí smutná Trine Dyrholmová, snášející rány osudu. Konec filmu se prozrazovat nemá, takže se vraťme oklikou na začátek a řekněme jen tolik, že je hollywoodský.

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám