Hlavní obsah

Premiéru chystají dva podobní Hobiti. Velký žaluje malého

Novinky, Stanislav Dvořák

Společnosti Warner Bros., New Line Cinema a MGM žalují tvůrce malého nezávislého filmu Age of the Hobbits, protože se prý moc podobá velkofilmu Hobbit, který stál asi miliardu dolarů.

Foto: Warner Bros Pictures

Martin Freeman v roli Bilba Pytlíka

Článek

Malý nenápadný filmeček se najednou vyloupnul odnikud a může mít velký úspěch, pokud se sveze na současné vlně popularity fantasy. Producenti "velkého Hobita" zuří, protože do reklamy napumpovali milióny dolarů.

U soudu v Los Angeles teď leží žaloba na firmu Global Asylum, který natočila "malého Hobita". Žádá, aby soud druhé straně zakázal používání slova hobit a aby byly zničeny všechny reklamní materiály ke konkurenčnímu filmu:

"Asylum propaguje nízkorozpočtový film, přičemž používá matoucí a zavádějící titul Age of the Hobbits v úmyslném pokusu vydělat na popularitě spojené s Tolkienovými romány, mimořádně úspěšnou filmovou trilogií Pán prstenů a slavné značce."

Studia už firmě měsíce vyhrožovala, že ji zažalují, ale Asylum to ignoruje. Už dlouho vyrábí podobné mockbustery - levné filmy, které se podobají velkým hollywoodským produkcím a v podstatě si z nich trochu dělají legraci.

Premiéra je "náhodou" také v prosinci  

Age of the Hobbits má mít "náhodou" premiéru tři dny před premiérou velkého Hobita. Firma tvrdí, že právně je všechno v pořádku, protože film vůbec nevychází z románů J.R.R. Tolkiena: "Age of the Hobbits je film o skutečném lidském poddruhu, Homo Floresiensis, objeveném v roce 2003 v Indonésii. Ve vědeckém světě se jim říká Hobiti," píše se ve stanovisku firmy. "Stačí se podívat na internet a najdete desítky článků obsahující slovo hobit v titulku."

Popis filmu ale naznačuje, že souvislost s Tolkienem tu být může: “V prastarých časech byli malí mírumilovní hobiti zotročeni rasou Java, masožravými jezdci na dracích. Mladý hobit Goben musí spojit síly s obry, aby osvobodil svůj lid a zničil nepřátele."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám