Hlavní obsah

Nová alba: Robbie Williams, Michal Prokop, Pavel Bobek a další

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší událostí tohoto týdne je po třech letech nové album britského zpěváka Robbieho Williamse. Můžeme prozradit, že se na něm pokouší vrátit do let, kdy z jeho desek pluly do světa ty největší hity své doby.

Článek

Robbie Williams: Take The Crown

Foto: Universal Music

Nová alba

Robbie Williams už prodal více než šedesát miliónů alb. Pravda, minulé Reality Killed The Video Star (2009) sice moc nezabodovalo, on přesto vidí budoucnost růžově. Sílu prý nabral v kapele Take That, do které se nedávno vrátil a s níž točil i koncertoval.

Novinka Take The Crown je deváté sólové album v Britově diskografii, vzniklo v Los Angeles a za jeho produkci je odpovědný Jacknife Lee (dělal s U2, R.E.M. nebo Snow Patrol).

„Říkají, že magie mě opustila, ale já si to nemyslím,“ zpívá Williams v úvodní Be A Boy, jež svým zvukovým pojetím a melodickým optimismem odkazuje na časy, kdy byl popovou superhvězdou. Tak to chtěl, snaha vrátit se do této pozice je evidentní.

Williams na novince nabídl své pojetí popu s rockovými přesahy. Ty jsou patrné především v závěru alba, kde popustil uzdu svým autorským fantaziím. Not Like The Others třeba připomíná osmdesátkový zvuk skupiny Queen.

Na kolekci nejsou písničky, které by měly místo v přehlídce hitů jasné. V době, kdy se popová alba vyrábějí jako na běžícím pásu a leckdy je nenahrávají živí lidé, je však počin plný skutečného zpěvu a muzikantů z masa a kostí přinejmenším příjemný.

Michal Prokop: Sto roků na cestě

Foto: Joe´s Garage

Nová alba

„Původně jsme plánovali vše stihnout do léta. Nakonec se ale nahrávání protáhlo o několik měsíců, ne nadarmo nese deska název Sto roků na cestě,“ říká ke své nové desce zpěvák a skladatel Michal Prokop. Na první studiové desce po šesti letech od alba Poprvé naposledy najdou posluchači dvanáct skladeb, jejichž autory jsou zpěvák, Petr Skoumal a Jan Hrubý. Texty napsali Pavel Šrut a Jan Lacina. Fanoušci mohou očekávat desku, která je opět velmi pestrá.

Pavel Bobek: Singing Ya Ya Youpie

Foto: EMI Music

Nová alba

Na albu zpěváka Pavla Bobka jsou písničky, které proslavily dnes už legendární televizní kurs angličtiny, a několik dalších klenotů z televizního archivu. Na CD vycházejí vůbec poprvé. Bobek zpívá slavné tradicionály (She’ll Be Comming Round The Mountain, Auld Lang Syne), oblíbené vánoční písně (Jingle Bells) a další známé skladby (Waltzing Matilda, Clementine, Beer Barrel Polka aj.).

Soundtrack: Váňa

Foto: EMI Music

Nová alba

Hudbu k celovečernímu filmu Váňa o legendárním českém žokejovi Josefu Váňovi složil a natočil Ondřej Soukup. Na albu je rovněž písnička V nedohledné dálce cíl, k níž napsala hudbu zpěvačka Lucia Šoralová a text složil Michal Horáček. Ve studiu ji pak nazpívali Michael Kocáb a Lucia Šoralová. Na soundtracku je veškerá muzika, kterou Soukup pro film složil.

Různí: Johanka z Arku

Foto: On Air Music

Nová alba

Hudební skladatel Ondřej Soukup a textařka Gábina Osvaldová posunuli svůj úspěšný muzikál Johanka z Arku do další dimenze. Společně se zlínskou Filharmonií Bohuslava Martinů, Akademickým sborem Žerotín a za výrazného uměleckého přispění zpěváků Báry Basikové, Kamila Střihavky a Ondřeje Rumla pořídili záznam vystoupení ve Zlíně z října 2010. Nyní ho vydávají jako samostatné umělecké díla na CD a DVD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám