Hlavní obsah

Jdi za svou extází a neohlížej se

Právo, Jiří P. Kříž

Když pražskému kritikovi mezi prsty proklouzne ostravská premiéra a nechce se mu čekat až na Ostravar, který se blíží (28. listopadu až 2. prosince) má ještě naději, že vybrané kousky dovezou ze severu Moravy k Vltavě. Stalo se v případě Kuřaček Anny Saavedry v režii Janky Ryšánek-Schmiedtové.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Zleva Petra Lorencová (Iri), Nikola Birklenová (Máša), Renáta Klemensová (Olga)

Článek

Jadrnou variaci na Čechovovy Tři sestry uvedlo ND moravskoslezské, kde se hraje ve zkušebně Divadla Antonína Dvořáka, v neděli 28. října ve vyprodaném Divadle Komedie - to prosím na adresu těch, kdo předpovídali, že se ta scéna s novou paní, Evou Bergerovou a jejím Divadlem Company.cz, hned zbortí jak domeček z karet.

Polák tloustne

Ostrava se má čím pochlubit. Ještě týž den Prahu na Nové scéně Národního divadla omráčila Ivanovem Štěpána Pácla. Stejně tak fascinovala S nadějí a bez ní Arény - o osudu komunistické funkcionářky a chartistky Josefy Slánské, Malovaným na skle Divadla loutek, Rodinnou slavností a Na větrné hůrce Bezručů...

Kuřačky z Antona Pavloviče převzaly jména: Olga, Máša, Iri, Natálie, Andrej. Toho hraje jako muže v domácnosti vedle jalově ambiciózní Natálie Vladimír Polák. Tloustne, protože se přejídá, ačkoli mu žena ordinuje likvidační krabičky s dietou a vyslovuje za sestry ona obligátní moudra, že se musí žít, toužit po Moskvě atd.

Jak se žít má, to ví jen Natálie (Kateřina Vainarová). S gesty věčně pubertálního rybízu, v dědictví a odkazu žabičkových grimas esa Terezy Pergnerové usiluje o kariéru moderátorky prostoduché televizní stupidity, kterou jí svěří ředitel-milenec.

Olga Renaty Klemensové je trochu vyprahlá, z toho zoufalá a ve chvilkovém vztahu s jedním z nápadníků Iry vykolejená. Kupodivu k naději. Iri (Petra Lorencová) je nerozhodná, čeká na prince, a oni už nejsou, a jestli byli, nevydrželi na ni čekat.

Vyhození z kola ven

Nejkomplikovaněji řeší hledání partnera Máša. Nikola Birklenová hraje děvče, které ho shání v inzertních rubrikách. Přizpůsobuje se podmínkám nápadníků, až ji snad na dlouho vyléčí schůzka se zakomplexovaně sexistickým, dávného Páralova Pánka z Profesionální ženy připomínajícím Petrem v brilantní skice Igora Orozoviče.

Nelekejte se v Kuřačkách inspirace Čechovem. Je volná, jakkoli svůdná. Rodinka „Prozorovových“ a její satelity jsou našimi současníky. Život je naplňuje nejistotami, pocity ztracenosti a zbytečnosti. Nevědí, jak se ocitli z kola ven a chtěli by se do kruhu vrátit netušíce, že je bludný.

Národní divadlo moravskoslezské Ostrava - Anna Saavedra: Kuřačky. Režie Janka Ryšánek-Schmiedtová, dramaturgie Klára Špičková, scéna Jaroslav Čermák, kostýmy Tomáš Komínek, hudba Mario Buzzi. Premiéra 28. března ve zkušebně Divadla Antonína Dvořáka, psáno z reprízy 28. října v Divadle Komedie Praha.

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Výběr článků

Načítám