Hlavní obsah

Výstava velkého dobrodruha a lovce kaktusů

Právo, Kateřina Farná

Pražská Galerie Josefa Sudka vzdává hold slavnému českému cestovateli, botanikovi a spisovateli Albertu Vojtěchu Fričovi, od jehož narození uplynulo 8. září sto třicet let.

Foto: Foto UPM

Autoportrét A. V. Friče v Brazílii (1907)

Článek

S mnohými dobrodružstvími znalce jihoamerických indiánů přezdívaného Lovec kaktusů se mohou návštěvníci seznámit prostřednictvím jeho fotografií až do 6. ledna. Frič nebyl jen odborník, byl hlavně vášnivý pozorovatel exotického světa, který mu odhalil svá tajemství. Dochovaný archív tak nabízí pohled nejen na každodenní život i sváteční chvíle indiánů z Mexika, Bolívie nebo Uruguaye, ale i snímky vzácných rostlin. Vystaveny jsou rovněž autoportréty zachycující Friče pomalovaného ornamenty brazilských Kaďuvejů.

Syn právníka a náměstka pražského primátora poprvé odcestoval do Jižní Ameriky v osmnácti letech za kaktusy. Po setkání s domorodci však jeho botanický zájem ustoupil etnografickému nadšení. Během svých cest navštívil desítky kmenů a sestavil slovníky 36 indiánských jazyků. Pořídil stovky fotografií indiánů a přivezl do Evropy tisíce upomínkových předmětů, jež jsou cenným dokladem indiánských kultur.

Jeho knihy Dlouhý lovec nebo Strýček Indián ilustroval Zdeněk Burian a bez zajímavosti není, že když ze své třetí výpravy (psal se rok 1908) přivezl do Prahy náčelníka Čerwuiše z kmene Čamakoko, inspiroval tím Jaroslava Haška k napsání povídky Indián a pražská policie. Mimochodem u Čamakoků se zamiloval do indiánky Černé kachny a až v roce 2000 se Fričovi čeští potomci dozvěděli o příbuzných v Jižní Americe.

Okupace zastihla odvážného dobrodruha v Praze, v roce 1944 zemřel na tetanus poté, co se škrábl o hřebík.

Reklama

Výběr článků

Načítám