Hlavní obsah

Zemřel významný německý skladatel Henze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Hans Werner Henze, jeden z nejvýznačnějších německých skladatelů minulého století, v sobotu zemřel v Drážďanech. Autor devíti symfonií a hudby k mnoha filmům proslul svou velkou hudební invencí, ale i kontroverzní politickou minulostí. Bylo mu 86 let.

Foto: Profimedia.cz

Hans Werner Henze

Článek

Henze působil většinu života v Itálii, kam se uchýlil na protest proti konzervativnímu politickému vývoji v Německu a silné homofobii, kterou jako gay pociťoval. Dal se ke komunistům a radikální levicové přesvědčení dával otevřeně najevo svými projevy i tvorbou.

Henze složil hudební pocty vietnamskému komunistickému vůdci Ho Či Minovi i latinskoamerické revoluční legendě Che Guevarovi. Rok strávil na Kubě, ale politika tamního vůdce Fidela Castra ho zklamala.

První velký skladatelský úspěch zaznamenal Henze roku 1952 operou Boulevard Solitude na motivy příběhu Manon Lescaut. Proslavila ho jeho avantgardní hudba k filmům francouzského režiséra Alaina Resnaise, baletní hudba i skladby odkazující na prvky jazzu, rocku a popu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám