Hlavní obsah

Země česká ukazuje Čechy jako remcaly bez humoru

Právo, Kateřina Farná

Po úspěchu loňského experimentu Život v jednom dni, portrétu konkrétního dne na planetě Zemi, sestaveného z výběru z více než 80 tisíc klipů, se fotograf a režisér Adolf Zika rozhodl smělou myšlenku přenést do tuzemského prostředí a udělat dokument o jednom dni v České republice.

Foto: Falcon

Země česká, domov Tvůj!

Článek

Film dostal název Země česká, domov Tvůj! a na týden se usadí v kinech sítě Cinestar. Česká televize jej uvede 17. listopadu.

Hodnotit podobné filmy není snadné, neboť výsledek je ovlivněn kvalitou a obsahem materiálu, který natočili běžní lidé a jenž má nejrůznější nedostatky. Režisérova práce tak spočívá především v dramaturgii, seřazení obrazů do příběhového oblouku a udržení tempa.

Zikův dokument je vystavěn z více zdrojů, protože jak sám režisér řekl, nemohl se spoléhat na přísun stovek videí ze všech koutů republiky. Film si pojistil příspěvky od profesionálních štábů, příběhy předem přihlášených osob nebo záběry muže cestujícího vlakem ze západu na východ, další přispěvatele pak našel mezi účastníky fotografického projektu Week of Life a k tomu všemu přidal videa běžného obyvatelstva. Dohromady asi pět set kousků.

Z výběru se poté pokusil rekonstruovat 11. květen 2012 od půlnoci do půlnoci, ukázat, jak lidé v Čechách, na Moravě a ve Slezsku žijí. Rovněž sledovat několik témat ve snaze zjistit, zda jsme hrdí na své češství nebo co pro nás znamená štěstí. Nechybějí tak scénky se vstáváním nebo čištěním zubů, během dne navštívíme porodní sál, řeholníka, ostravskou haldu, diskutující důchodce, rybáře, školu nebo hospodu. Některé záběry poplatné sponzorským dohodám však působí zcela nadbytečně - stejně jako opakovaná „podívaná“ ze striptýzových klubů, i když na tuto výtku Zika reagoval, „že prostě přišlo podobných videí hodně“.

Film se vleče

Vadou na kráse je podivný mix autentičnosti a předem zvoleného obsahu. Ano, režisér na jednu stranu měl jistotu, že bude mít z čeho film udělat, na stranu druhou tím dílo ztratilo na atmosféře a pestrosti. Navíc některé příběhy dominují, aniž by to vždy bylo hodnotné, a ačkoliv se jedná o mozaiku krátkých klipů a střihu se ujalo vyhledávané eso Alois Fišárek, film se vleče.

Cenná na celém pokusu je možnost nahlédnout skrze mobilní kamery do životů spoluobčanů, někdy překvapí hrdost Moravana i otcovská oddanost potetovaného hudebníka, stejně jako naivita studentky v kontrastu s dospělácky uvažujícím mladíkem.

Podobně jako globální portrét jednoho dne vyznívá Země česká, domov Tvůj! navzdory všeobecné blbé náladě pozitivně, bohužel hlubší obraz o jedné středoevropské zemi a lidech v ní žijících se nekoná. Otázka zní, jestli to je režisérova chyba, nebo neměl z čeho vybírat.

Názor si udělá každý divák sám, já jsem si odnesla poznání, že zůstáváme remcalové, kteří jsou s národní hrdostí na štíru a vidí budoucnost v dětech. A zajímalo by mě, kam se poděl typický český humor?

Celkové hodnocení: 60 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám