Hlavní obsah

Andílci za školou možná pobaví, rozhodně neuškodí

Právo, Jaroslav Špulák

Pohlížet na nový muzikál pražského Divadla Broadway Andílci za školou jinak, než jako na zábavné představení se zpěvem a pohybem připomínající moderní tanec, by bylo chybné a nežádoucí. Tento muzikál pro teenagery jiné ambice nemá a jistě ani mít neměl.

Foto: Petr Horník, Právo

Josef Vojtek jako zeměpisář Vojtěch

Článek

V plánu divadla je zasazen spíše do role představení pro školy a prý s ním hodlá jezdit po vlastech českých i bývalých vlastech slovenských. V Andílcích za školou své autorské síly spojili scenárista Jan Hlaváč, skladatel Michal David, textař Lou Fanánek Hagen a režisér Filip Renč. Všichni dost ostřílení na to, aby si k potěše své i diváků střihli zábavný kousek, který trvá půl druhé hodiny, hraje se bez pauzy a má děj tak průhledný, až je to nepříjemné.

Po prvním výstupu ve škole a nástupu učitele zeměpisu Vojtěcha na scénu je jasné, že těch osm deváťáků udělá cosi jako vzpouru, bude v tom rock’n’roll, první velká láska i malý rošťák, který tu a tam něco pokazí. Není sice úplně zřejmé, proč na scéně běhá jakýsi Karpíšek, jinak kostra, nicméně když v půli představení Nikole poradí, jak se změnit, člověk mu jeho otravnou přítomnost odpustí.

Vojtek hraje sám sebe

Autorský tým vybral do hlavních rolí ředitelky na pondělní premiéru Sabinu Laurinovou, ve své roli opravdu nepříjemnou babiznu, a zeměpisáře Josefa Votka, který nemá co hrát, a tak alespoň hraje sám sebe. Učitel Chramosta (na premiéře Rudolf Kubík) je místy zábavný, ovšem ve své roli příliš čitelný a tuctový.

Šťastnou ruku měli tvůrci při obsazování chlapeckých rolí, neboť jak Ondřej Havel (Šimon), tak Filip Hořejš (Tomy) a Lukáš Ondruš (Dejv) působili uvolněně a představili se jako vcelku slušní zpěváci. Dívčí role si přebraly členky skupiny 5Angels a je škoda, že své herecké snažení nepodtrhly lepším pěveckým výkonem. Není špatné slyšet dívčí party bez intonačních odchylek.

Filip v podání Filipa Antonia je kašpárek představení. Jeho role je roztomilá, vybavená obnošenými vtípky, toť ale vše. Pokud je v něm skutečně talent, jeho chvíle teprve přijde.

Andílci za školou jsou účelově napsaný muzikál. Chodit by na něj měli teenageři, nejlépe základní školou povinní, a nenároční diváci, kterým budou stačit dvě velké hvězdy na pódiu (Laurinová, Vojtek) a sprška školáckých řečí.

Pravda, Michalu Davidovi se povedlo napsat několik chytlavých písniček a Lou Fanánek Hagen vedle povinných srozumitelných rýmů pustil do textů sem tam povedený vtip. O nic víc než zábavu ale opravdu nejde.

Celkové hodnocení: 65%

Reklama

Výběr článků

Načítám