Hlavní obsah

V Praze se předvede stroj na velké refrény, do Lucerny míří britští Keane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská pop-rocková kapela Keane se proslavila v českém éteru především skladbou Everybody’s changing z debutového alba Hopes and Fears z roku 2004. Nyní má na kontě už pět studiových alb a to poslední, nazvané Strangeland, přijede 2. listopadu představit do pražské Lucerny v rámci evropského turné.

Foto: http://www.keanemusic.com

Britská skupina Keane

Článek

Keane byli od počátku své existence zvláštním úkazem na britské pop-rockové scéně. Jejich skladby strukturou, zvukem i atmosférou vždy odkazovaly na blízkou příbuznost s britskými „kytarovkami“. Až na to, že se obešly bez kytar. Kytarista z kapely odešel již v začátcích a Keane se rozhodli nahradit kytaru klavírem a klávesovými nástroji. Ty mají často zkreslený zvuk, který dodává aranžím potřebný kytarový drive. Keane si proto brzy vysloužili přezdívku „nejlepší kytarovka bez kytar“.

Ústřední trojicí Keane je talentovaný zpěvák Tom Chaplin, multiinstrumentalista Tim Rice-Oxley a bubeník Richard Hughes. Trio doplnil baskytarista Jesse Quin.

Tvorbu Keane charakterizují kromě typického zvuku zkreslených kláves také výrazně klenuté, až stadiónové refrény, které v Chaplinově pojetí dostávají příjemně naléhavou příchuť.

Kapela v rámci turné objede do konce roku téměř celou západní Evropu, její listopadová zastávka v Praze bude pro české fanoušky vůbec první příležitostí vidět Keane naživo i u nás.

Reklama

Výběr článků

Načítám