Hlavní obsah

Mazlit se znamená hledat štěstí

Právo, Jiří P. Kříž

Ať vzpomínám, jak vzpomínám, židovskou pohádku nehráli v hradeckém Draku už dlouho. Nyní pro ni sáhli pěkně vysoko. Podle Isaaka Bashevise Singera, laureáta Nobelovy ceny (1978), napsala Dominika Špalková O Štěstí a Neštěstí. Na jeviště je přivedl Ondrej Spišák.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Pavla Lustyková (Princezna), Dušan Hřebíček (Chalupník) a Václav Poul (Král)

Článek

Odpovídá se v příběhu o sporu dvou duchů, kteří ovlivňují život lidí, na mnoho otázek. Dospěláci chápou pomaleji, mohou si ale odnést aspoň poučení základní: Odkud se vzalo slovo mazel. V jidiš znamená štěstí. A „šlimazel“ jeho protiklad.

Hřebíček na hlavičku

V originálu se Singerova pohádka jmenuje Mazel a Šlimazel neboli Mléko lvice. Právě ten nápoj rozhodne o štěstí chalupníka, který to se svou pravdomluvností a pracovitostí může dotáhnout až na královský trůn. To by se proto u nás stát nemohlo.

„Mléko od královny zvířat, která se aspoň na chvíli promění v dojnou krávu“ je nejtěžším plebejcovým úkolem. Jedině to mléko může totiž zachránit nemocného, a vlastně již umírajícího krále. Jenomže mu ho hrdina přinese právě ve chvíli, kdy roční vládu Štěstí nad ním přebírá podle sázky Neštěstí.

Mládence to málem stojí život. Jenomže také židovské pohádky končívají šťastně. Zlo je tedy nakonec poraženo, intriky překonány, princezna si může vzít budoucího krále. Stačilo, aby duch Šlimazl nemírně vína popil, a tak tedy i ten duch vlastně ke svému štěstí přišel: Usnul, měl možná sladké sny – a pohádky je konec. Všechno rovnou na jevišti muzikant Jiří Vyšohlíd hudebně doprovází, a zahraje při tom i na fafrnoch. To je takový bubínek s řemínkem, za který když se vlhkými prsty zatáhne, prdí. Na nástroje v Draku tradičně hrají všichni – a do orchestru (Huml, Žďárský, Lustyková, Poul, Popela, Černík) přibyl kontrabasista Dušan Hřebíček.

Herci a stíny

Myslím si, že bude hodně chybět v Klicperově divadle, kde stvořil řádku znamenitých rolí. V Draku mu možná proto svěřili hned hlavní. Nejenom Hřebíček hraje ale s chutí, s vtipem, odstupem, nadhledem a kouzelně. Pohádkově.

Herci se proměňují v živé obrazy, protože princip stínového divadla je dominantním prostředkem pro vytváření pohádkových iluzí. A barvy. Když duch Šlimazel pije víno, od noh až po hlavu postupně červená. O Štěstí a Neštěstí je pohádka moudrá, laskavá a spravedlivá. Nejenom proto budou ji mít děti rády.

Divadlo Drak Hradec Králové - Isaac Bashevis Singer: O Štěstí a Neštěstí aneb Mléko lvice. Režie Ondrej Spišák, scénář a dramaturgie Dominika Špalková, výprava Marek Zákostelecký. Premiéra 13. října 2012.

Celkové hodnocení 85%

Reklama

Výběr článků

Načítám