Hlavní obsah

Cenu Franze Kafky dostane Hodrová

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká spisovatelka Daniela Hodrová obdrží ve čtvrtek 25. října v Brožíkově síni Staroměstské radnice v Praze Cenu Franze Kafky. Hodrová bývá řazena k vlně postmoderní literatury 90. let.

Foto: Peška Stanislav, ČTK

Daniela Hodrová

Článek

Daniela Hodrová se narodila roku 1946 v Praze. Studovala jazyky a literaturu na FFUK, pracovala jako nakladatelská redaktorka a věnovala se literární teorii. Současně psala i vlastní prózu.

Mezi odbornou veřejností dosáhly velkého ohlasu tituly jako Perunův den, Podobojí, Kukly a Théta. Autorka často vychází z tajemné atmosféry Prahy a v textech se prolíná reálný svět s fantazií. Její knihy byly přeloženy do francouzštiny, němčiny a polštiny. V roce 2011 získala Státní cenu za literaturu Ministerstva kultury ČR.

Mezinárodní literární Cenu Franze Kafky uděluje Společnost Franze Kafky od roku 2001. Jejími dosavadními nositeli jsou třeba Philip Roth, Ivan Klíma, Elfriede Jelinek, Harold Pinter, Haruki Murakami, Václav Havel a další.

Jejím posláním je "ocenění umělecky výjimečné literární tvorby současného autora, jehož dílo oslovuje čtenáře bez ohledu na jejich původ, národnost a kulturu, tak jako dílo Franze Kafky, jednoho z největších autorů moderní světové literatury".

Cena se uděluje za celé dosavadní dílo autora. Symbolem Ceny je bronzová soška od Jaroslava Róny a je spojena s finanční odměnou 10 000 dolarů (přibližně 190 000 korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám