Hlavní obsah

Nové knihy: Erml, Brabcová, Kovářová, James, Reichsová

Právo, František Cinger

Nabídku novinek ovládli čeští autoři a detektivní příběhy. Do Libně zavádí Richard Erml, do psychiatrické léčebny Zuzana Brabcová, pozornost si zaslouží americký klasik Henry James. Do evropského středověku zamířila americká prozaička Sharon Kay Penmanová. Do Nové Anglie v roce 1891 zase její kolega John Harding.

Článek

Richard Erml:

Jidášovi bratři

Nové knihy

V prostředí pražské čtvrti Libně se odehrává současný příběh Michala, Martina a jejich otce Salema, jemuž po rozvodu dělá společnost kocour Jidáš. Salemovou životní vášní je vlastní pojetí filozofie a posledním dílem divadelní hra o starořeckém Diogenovi. Kainovým komplexem poznamenaný vztah bratrů vyostří otcovo přání, aby se Michal o jeho hru jako divadelník postaral. Další linii představuje pozdní milostné vzplanutí ke studentce.

Paseka, 143 stran, 199 Kč

Zuzana Brabcová:

Stropy

Nové knihy

Drama se odehrává v psychiatrické léčebně. Detox se stává místem exponovaných mezilidských vztahů, místem trýznivých otázek i odpovědí na traumata, do nichž vstupuje vnější svět jako znepokojivý nebo utišující element. Od zdí a stropů, jakoby se otvírajících do jiného neznámého prostoru, se také odvíjí téma, jímž je zkoumání odhodlání či neschopnosti vyjít ze sebe sama a uznat převahu druhého.

Druhé město, 200 stran, 249 Kč

Henry James:

Strašidelné příběhy

Nové knihy

Výběr z povídkové tvorby Henryho Jamese nabízí kolekci od raných jednoduše duchařských povídek, které se postupně psychologizují a nabývají na složitosti, až po pozdní, existenciální, které mají až překvapivě šťastný konec. Všechny až na jednu, která byla otištěna časopisecky, vycházejí v češtině poprvé.

Plus, přeložila Stanislava Menšíková, 288 stran, 269 Kč

Sharon Kay Penmanová:

Ďáblovo plémě 2

Nové knihy

Bouřlivé manželství Jindřicha II. a Eleonory Akvitánské končí: Král zemřel, ať žije královna! V posledním dílu volné historické ságy – A všichni svatí spali, Král a vévodkyně – se uzavírá příběh vztahu nejmocnějšího muže středověké Evropy a nejproslulejší krásky rytířské éry.

BB art, přeložila Petra Andělová, 448 stran, 299 Kč

John Harding:

Florence a Giles

Nové knihy

Rok 1891, Nová Anglie. Dvanáctiletá sirota Florence a její mladší bratr Giles, které jejich lhostejný poručník zanechal svému osudu, se toulají po chodbách chátrajícího sídla, v němž je ohrožuje přízračná ženská postava. Florence a Giles je mrazivou poctou románu Utažení šroubu od Henryho Jamese, se stejně skvěle vystavěným příběhem a velmi podmanivou vypravěčkou, která s vámi zaručeně zůstane ještě dlouho po dočtení poslední kapitoly.

Plus, přeložil Čeněk Matocha, 280 stran, 269 Kč

Daniela Kovářová:

Sbohem cizinko

Nové knihy

Kdo byla Ria Vágnerová, která na počátku knihy zemře při autonehodě? Byla pouze matkou, sestrou a manželkou, anebo její život skrýval dosud neodhalená tajemství? Jak dobře ji znali nejbližší příbuzní a známí? Jaké vztahy panovaly v rodině, co její aktéři skrývali, tušili a o čem snili? Jednotlivé postavy napínavého příběhu odhalují vzpomínky a sny a jedinou osobou, která na konci knihy zná všechna tajemství, budete vy, čtenáři.

Mladá fronta, 144 stran, 199 Kč

Michael Brandman, Robert B. Parker:

Vražedné blues

Nové knihy

Městečko Paradise v Massachusetts se připravuje na letní turistickou sezónu, avšak jeho obvykle klidnou atmosféru naruší série krádeží aut. Z jakéhosi důvodu jde výhradně o vozy Honda. Když po krádežích přijde na řadu vražda jednoho řidiče, místní policejní velitel Jesse Stone zjistí, že musí rozlousknout jeden z nejzamotanějších případů své kariéry.

BB art, přeložil Michal Prokop, 224 stran, 229 Kč

Kathy Reichsová:

Osudová cesta, Vážná tajemství, Divoké kosti

Nové knihy

Tři příběhy od oblíbené autorky, která přivádí na scénu soudní antropoložku Temperance Brennanovou známou ze seriálu Sběratelka kostí. Nejdříve přijíždí na místo leteckého neštěstí, aby pomohla identifikovat oběti. Potom se ocitá v nebezpečné pavučině mocenských, finančních a vědeckých zájmů v Guatemale. A nakonec stojí tváří v tvář ostatkům, jejichž rentgenové snímky a výsledky testů DNA jsou naprosto šokující.

BB art, přeložily Jana Pacnerová a Kristýna Kučerová, 752 stran, 399 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám