Hlavní obsah

Srbský fotograf Goran Tomaševič: Emoce přijdou až s odstupem času

Právo, Jan Šída

V pražské Czech Photo Gallery probíhá výstava srbského fotografa Gorana Tomaševiče (43), nazvaná Válečný fotograf (trvá do 25. listopadu). Tento významný umělec, který zdokumentoval jak konflikty ve své domovině, tak i například v Libyi, Egyptě nebo Sýrii, je držitelem mnoha významných a prestižních cen. Zasedl i v porotě 18. ročníku soutěže Czech Press Photo 2012.

Foto: Foto Jan Šída

Válečný fotograf Goran Tomaševič vystavuje své snímky v pražské Czech Photo Gallery a zasedá v porotě Czech Press Photo.

Článek

Proč vás zaujala právě válečná fotografie?

Bezpochyby to souvisí s faktem, že když jsem začínal s focením, tak v mé zemi probíhala válka. To vás prostě nějakým způsobem vždycky ovlivní.

Může v něčem fotografie, která zobrazuje válečné krutosti, působit na člověka pozitivně?

Já se domnívám, že je velice důležité, aby lidé věděli, co se děje v jiných oblastech světa. Snažím se ty věci nějak pojmout a ukázat. A v tom vidím pozitivum těchto fotografií.

Podléháte u focení takových situací nějakým osobním emocím?

Na místě ne. Tam na ně není čas, pracujete pod tlakem a vlastně si ani emoce nepřipouštíte. Ty přijdou až posléze, když s těmi konkrétními snímky pracujete s odstupem času. Vždycky je ale důležité znát příběh té které fotografie, její ideové pozadí. Je dobré být nejen fotografem, ale také novinářem.

Když fotíte v nějaké krizové oblasti, jak vás vlastně vnímají domorodci?

Tak třeba při focení událostí v Egyptě mě zpočátku místní lidé chápali jako někoho, kdo je výhradně na jejich straně. Jenže během několika dní se situace kardinálně proměnila a vypadalo to, že mě budou veřejně lynčovat. Pak mi někteří z těch usedlíků pomohli a dostali mě na druhou stranu. Rizikem je, že nikdy nevíte, jak se situace vyvine, co vás ještě v dané situaci čeká. Ani nevíte, jestli už máte focení skončit, nebo přijde ještě nějaká zajímavá situace.

Pohybujete se leckdy i ve velmi nebezpečných situacích. Existuje recept, jak je minimalizovat?

Především se musíte vyvarovat toho, abyste se přidal v určitém konfliktu na nějakou stranu. Důležité je také osobní vybavení. V Egyptě jsem měl třeba ve výstroji i plynovou masku. Někteří kolegové se smáli, ale posléze se ukázala její nezbytnost. Občas také přijde k úhoně fotoaparát nebo mi ho i zabaví. Mám snímek, kde mi jeden z egyptských policistů bere můj fotoaparát. Snažil jsem se ho nějak umluvit, ale byl neoblomný. Někdy je opravdu těžké předvídat, co se stane. Vždycky je to otázka štěstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám