Hlavní obsah

Festival současného umění Tina B. chce předvést pozitivní náladu

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tématem tradičního pražského festivalu současného umění Tina B., který se uskuteční od středy do 31. října, je umění a štěstí. Organizátoři tvrdí, že přehlídka přinese do hlavního města umění, které má svůj význam nejen v estetické hodnotě, ale také v rovině emoční.

Foto: archív festivalu Tina B.

Dýchající květina (červený lotos) je k vidění u Břevnovského kláštera v Praze.

Článek

„Sedmý ročník si stanovil vysoký cíl: pozitivně naladit obyvatele Prahy i její turisty a odpoutat je alespoň na malou chvíli od všednodenních starostí,“ zní od pořadatelů, kteří vybraným autorům z celého světa položili nelehkou otázku - Může umění přinášet společnosti štěstí?

Například surrealistická výstava Tajný život loutek předvede práci tří mladých polských umělců, projekt Umění mála ukáže tvorbu těch, kteří používají neobvyklé materiály, k tématu přírody se obrátila sekce Golem: Příběh mystifikace a Evropské horizonty poukážou na některé sociální, demografické a mezikulturní výzvy.

Ekologická instalace i Černického filmy

Zajímavé budou umělecké filmy Jiřího Černického nebo Lindy Čihářové, portrétní fotografie zabývající se otázkami osobní, veřejné i národní identity přiveze Doroty M. Yoonová a v parku pod žižkovskou televizní věží vyroste venkovní instalace od architekta a ekologického umělce Uriho De Beera, který studoval u světoznámého Josepha Beuyse. Na programu bude i experimentální divadlo.

Přehlídka se odehraje na několika místech od Českého centra Praha a Klementina, přes Světozor, Židovské muzeum až po Břevnovský klášter.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám