Hlavní obsah

Ředitelkou Galerie hlavního města Prahy se stala Juříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitelkou Galerie hlavního města Prahy (GHMP) se stala kurátorka Magdalena Juříková. Do funkce ji v úterý na návrh výběrové komise jmenovala rada města, řekla mluvčí magistrátu Tereza Králová. Nová ředitelka se funkce ujme od listopadu.

Foto: Česká televize

Magdalena Juříková

Článek

Juříková (narozena 1956) donedávna působila jako kurátorka sbírky soukromé pražské galerie Zlatá husa, za níž stojí bývalý ředitel televize Nova Vladimír Železný. Dříve pracovala jako kurátorka sbírky moderního sochařství v Národní galerii. Působí také jako publicistka a kritička.

Do konkurzu se přihlásilo deset zájemců, mezi nimi například bývalý ředitel Moravské galerie Brno Marek Pokorný, ředitel Muzea umění města Brna Rostislav Koryčánek, hlavní kurátor GHMP Karel Srp a Petra Hoftichová, kurátorka sbírky veřejné plastiky GHMP, která v minulosti vedla galerii jako pověřená ředitelka. Jurčíková podle komise předložila nejucelenější koncepci.

Bývalý ředitel Milan Bufka, který na funkci rezignoval ke konci srpna, působil v městské galerii téměř čtyři roky. Dříve působil jako správce konkurzní podstaty společnosti Škoda. Svou rezignaci oznámil letos v červnu poté, co mu vedení města vyčítalo například překročení rozpočtu na výstavu Slovanské epopeje. Bufka se ale proti výtkám ohradil.

Reklama

Výběr článků

Načítám