Hlavní obsah

Afro-američané žalovali TV pořad, kde se seznamovali jen bílí. Prohráli

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva černošští uchazeči o místo v reality show Bachelor zažalovali společnost Warner Bros., protože se domnívali, že v pořadu musí být i někdo s tmavší barvou kůže. Americký soud to ale proti očekávání mnohých odmítnul.

Foto: ABC

Televizní pořad Bachelor je v USA velmi populární.

Článek

Dva muži afro-amerického původu, Nathaniel Claybrooks a Christopher Johnson, zažalovali podle serveru The Hollywood Reporter televizní pořad, protože v něm nikdy nebyl ani jeden soutěžící, který by měl jinou než bílou kůži. Zákon byl podle nich porušen, neboť zakazuje odmítnout smlouvu s někým kvůli rase.

Soudce to ale zamítnul, protože casting do TV pořadu nebo filmu není normální smlouva. "Druhá strana přesvědčivě argumentovala tím, že casting je nutnou součástí tvůrčího obsahu jakéhokoliv zábavného pořadu... žalobci se snaží uměle vrazit klín mezi castingová rozhodnutí a konečný produkt, jenž je neoddiskutovatelně chráněn prvním dodatkem," uvedl.

"Casting a výsledný zábavný pořad jsou neoddělitelné a musí být chráněny, aby byla zajištěna svoboda projevu producentů."

Společnost Warner Bros. rozhodnutí vítá. "Cítili jsme od začátku, že případ je úplně bezpředmětný, a jsme potěšeni, že soud rozhodnul v náš prospěch."

Claybrooks a Johnson, kteří se marně snažili do pořadu dostat, tvrdí, že případ jen zdůrazňuje značné bariéry, kterým lidé jiných ras neustále čelí v médiích i jinde. Ještě stále se mohou odvolat.

Reklama

Výběr článků

Načítám