Hlavní obsah

První afghánskou rapperku zavrhla část vlastní rodiny

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Interpretka Soosan Firoozová sice zatím nahrála jenom jednu píseň, i tak se ale nesmazatelně zapsala do historie. Stala se totiž první afghánskou rapperkou. Na zpívající ženy se však v Afghánistánu nepohlíží zrovna s nadšením. Firoozovou dokonce zavrhla část vlastní rodiny a její otec jí pro jistotu dělá bodyguarda.

Afghánka rappuje o Tálibánu nebo o represích vůči ženám

 
Článek

Rap je pro mladou dívku nejlepší cestou k vyprávění svého životního příběhu. Nebojí se vážných témat, rapuje například o útisku žen, snech o míru v Afghánistánu nebo o svém strastiplném životě.

Její rodina v 90. letech utekla před občanskou válkou do Íránu. Tamní lidé pohlíželi na uprchlé Afghánce s opovržením a dávali jim najevo jejich podřadný status. Posílali je například na konec fronty v obchodě, a tak Soosan na pětiletý pobyt v této zemi nevzpomíná v nejlepším. Do rodné země se vrátila před sedmi lety, předtím ještě pobývala v pákistánském uprchlickém táboře.

Obléká se odvážně

Ke své dosavadní jediné písni Our Neighbours (Naši sousedé) zveřejnila Soosan i videoklip. Ten je složen z několika jejích fotek, na kterých je oblečená v západním stylu. Její vlasy jsou zakryté pouze šátkem s lebkami nebo zůstávají volné. To je mezi afghánskými ženami a dokonce i mezi zpěvačkami velká vzácnost.

Oficiální videoklip afghánské rapperky Soosan Firoozové

Kromě rapu se 23letá dívka věnuje i herectví, zatím se objevila v několika tamních telenovelách. Na začátku října vystoupila na třídenním hudebním festivalu v Kábulu. Interakce mezi pohlavími je v Afghánistánu omezená, takže jeden den zpívala pro čistě ženské publikum a další dva dny pro mužské.

Chce pokračovat v kariéře

Dívka žije se svými rodiči na jednom z nejchudších kábulských předměstí. Ke skládání hudby používá starý stolní počítač a elektrické klávesy, které jí věnoval jeden z příznivců. Nemá peníze na vydání plnohodnotného alba nebo natočení kvalitního videoklipu, ale nevzdává se a chce ve svojí kariéře nadále pokračovat.

Rodiče ji sice podporují, ale například její strýc přerušil s rodinou veškeré kontakty. Soosanina matka pracuje jako humanitární pracovnice v odlehlých částech země, kde se o dceřiných úspěších raději nezmiňuje. Soosanin otec dokonce kvůli její kariéře opustil zaměstnání.

„Jsem její asistent, zvedám telefony. Také jsem její bodyguard a ochraňuju ji. Když jde ven, musím být s ní. Každý rodič přece musí podporovat svoje děti a pomáhat jim ve vývoji,“ řekl deníku Daily Mail Abdul Ghafar Firooz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám