Hlavní obsah

Spielbergův Lincoln má šanci na několik Oscarů

Novinky, Stanislav Dvořák

Po premiéře v New Yorku kritika vychvaluje film hollywoodského veterána Stevena Spielberga Lincoln. Historický snímek o americkém prezidentovi by podle nich mohl dostat několik Oscarů.

Foto: lincolnmovie.org

Daniel Day-Lewis jako prezident Lincoln

Článek

Prezidenta Abrahama Lincolna hraje dvojnásobný držitel Oscara Daniel Day-Lewis a první ohlasy ho jmenují jako kandidáta na další sošku za herecký výkon. Stejně tak má i režisér Spielberg velkou šanci na dalšího zlatého "panáka" do své sbírky.

Také Tommy Lee Jones a Sally Fieldová se prý překonávají. Jones hraje republikánského kongresmana Thaddeuse Stevense, Fieldová zase Lincolnovu ženu Mary Ann.

Jako Schindlerův seznam

List The Hollywood Reporter přirovnává životopisný snímek Lincoln k legendárnímu válečnému dramatu Schindlerův seznam a k Zachraňte vojína Ryana. "Lincoln je zkrátka vábnička na Oscary," píše a dodává, že ačkoliv film trvá dvě hodiny a dvacet minut, každá scéna působí sevřeně a je nezbytná pro děj. I když jiné servery dodávají, že taková délka nebyla nutná.

Kritik serveru ComingSoon Edward Douglas napsal, že to je Spielbergův nejlepší film za mnoho let a je dost dobrý na to, aby dostal dvanáct nominací na Oscara a čtyři výhry má jisté.

Nejvíce si americká média všímají hraní Daniela Day-Lewise. Jeho výkon prý vyčnívá, dokázal Lincolna vykreslit jako nelítostného bojovníka, ale taky hodného člověka. Nezapomněl ani na vysoký pisklavý hlas, který prezident podle historických záznamů měl.

Podle deníku The LA Times Day-Lewis upevnil své postavení kandidáta na Oscara a dokonce i herci v malých rolích by měli být oceněni nominacemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám