Hlavní obsah

Tipy Ivy Frühlingové

Právo, jaš

Jednadvacetiletá zpěvačka a modelka Iva Frühlingová žije od svých čtrnácti let ve Francii, kde letos také úspěšně debutovala svým albem Litvinov. Prozradila na sebe, co ji v poslední době kulturně obohatilo. Redakčním tipem je tentokrát pražská výstava představující kubistickou úpravu knih.

Článek

Tipy Ivy Frühlingové

Čtu: Dočetla jsem psychologickou knihu Nevyšlapanou cestou od amerického psychiatra Scotta Pecka. Dost mi pomohla, je to taková bible života, lze si ji přečíst v jakémkoli životním stavu.

Poslouchám: Nejvíc francouzského zpěváka Benjamina Biolaye a Björk.

Viděla jsem: Americký film Requiem pro sen, který je strašně zvláštní. Je o drogách a o tom, kam až se lidi můžou dostat. Líbil se mi také film Ztraceni v překladu, který je o realitě života.

Internet: Jsem na tom dost špatně. Přečtu si své maily, podívám se, co se kde hraje a tím to končí. Maximálně si ještě tak vyhledám stránky svých oblíbených zpěváků.

Kniha v českém kubismu

Kubismus v Čechách zasáhl nejen do malířství, sochařství a architektury, ale i do užitého umění. Speciální výstava Národní galerie a Státního fondu kultury realizovaná v pražském Domě U Černé Matky Boží představuje kubistické knižní úpravy, specifickou kapitolu v dějinách české knihy.

Náznaky zalamujících se forem se na obálkách objevují už v prvním desetiletí 20. století. Nejvíce kubizujících úprav je z let 1912 až 1914 a podíleli se na nich známí i pozapomenutí výtvarníci. Navzdory podrobnému výzkumu českého kubismu, jaký přinesly v posledních 15 letech velké výstavy doma i v zahraničí, je tato akce velmi objevnou bilancí.

Kniha v českém kubismu, Dům U Černé Matky Boží, Praha, 12. března - 6. června

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám