Hlavní obsah

Nejenom politici mají své Šišky, Chrápaly a Huhly

Právo, Jiří P. Kříž

Brněnské Divadlo Radost prožívá existenční nejistotu jako všechny české scény. Má ale štěstí o fous vytrvalejší: Dorůstají mu spolehliví malí diváci, kteří teprve později, až sami budou mít finanční nouzi, skončí u televize. A také má bohatý depozitář – stačí sáhnout. To je i případ nové Sněhurky a sedmi trpaslíků. V soutěži s Městským divadlem, vyvrcholila předloni premiérou Na skle malovaného tři hodiny před nasazením toho vynikajícího polského muzikálu v Mošově království, hráli také Sněhurku mnohem dřív než divadlo v Lidické ulici.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Sněhurčini trpaslíci od výtvarníka Jaroslava Milfajta

Článek

Tentokrát ale nejde o škádlení v pravém slova smyslu. Radostnou Sněhurku a sedm trpaslíků napsal a písničky k ní složil Vlastimil Peška. Inspiraci dílnou Walta Disneye nechal stranou, mnohem víc je v ní z původní pohádky bratří Grimmů. A Pešky samotného: hlavně jeho loutkářské schopnosti uvést na scénu inspirativní zkratku.

Pozornost malých i velkých diváků poutá jedna z nejlepších loutkářských výprav Jaroslava Milfajta a výkony hereckého kvinteta Helena Pešková, Kateřina Höferová, Michaela Kotěrová, Vilém Čapek a Radim Sasínek. Máte pocit, že komediantů je na jevišti nejmíň deset. Ta pětice hraje totiž šestnáct postav.

Milfajtovy loutky patří do kategorie krásně vyřezaných a namalovaných marionet. Ani se nedivím, že je v Radosti uchovávají i pro lepší časy. V inscenaci je spousta vymyšleností; třeba velikostní varianty trpajzlíků v hornických vozících či prince Vendelína na koni, odjíždějících a přijíždějících do dáli nebo naopak z dáli.

Vládce vodí krysy

Do pohádky připsal Peška rozpustilého papouška Piperdu. Správného breptu, který chce být slavný jako jeho známější kamarádi. Královnu místo věrného psíka vodí na provázku krysa Matylda. Pidimuži jsou příkladně čeští: Bréča, Bedla (Höferová), Píďa (Kotěrová), Šiška, Huhla (Čapek), Doubek a Chrápal (Sasínek).

Zapomíná se, že všechny možné pimprlové obezličky, fórky a srandičky pomáhá Peškovi pro jeviště vybrušovat a skládat dramaturgyně Eva Janěková, Radosti, tedy svému divadlu člověk té profese nejvěrnější. Pak aby se pohádky z Bratislavské a Cejlu všem nelíbily!

Divadlo Radost Brno - Vlastimil Peška: Sněhurka a sedm trpaslíků. Režie a scénická hudba Vlastimil Peška, dramaturgie Eva Janěková, výprava Jaroslav Milfajt. Premiéra 27. září, psáno z reprízy 2. října 2012.

Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám