Hlavní obsah

Breton: O Praze jsme mluvili, i když jsme hráli v Americe

Právo, Šárka Hellerová

Britská experimentálně elektronická kapela Breton v sobotu vystoupí v pražském Lucerna Music Baru, kde představí svou audiovizuální show. Její člen Roman Rappak odpověděl před koncertem na několik otázek.

Foto: Fatcat

Britská experimentálně elektronická kapela Breton

Článek

Začali jste spolu hrát v roce 2007. Odpovídá dnešní stav kapely vaší původní představě?

Nikdy jsme v kapele nestanovovali nějaké cíle. Hodně jsme se zajímali o filmy, hudbu, fotografii, grafiku, design a tak podobně. Společně jsme pracovali na rozličných projektech, ale nikdy jsme neměli žádný manifest nebo celkovou strategii. Jen jsme věděli, že chceme kombinovat všechny ty věci, kterými jsme se zabývali, a sledovat, co se z toho vyvine.

Které kapely vás ovlivňují a proč?

Talking Heads byli vždy velmi podstatnou inspirací. Jejich přístup k umění a hudbě byl vždy velmi vyrovnaný. Vždy je to účelné, ale neztrácí to syrovost. Umí napsat jednoduchou popovou píseň a vložit do ní velmi ucelené a chytré myšlenky.

Jak se z původně dvojčlenného projektu stala pětičlenná kapela?

Byl to přirozený vývoj. Vždy jsme spolu nějakým způsobem spolupracovali. Třeba jsme společně pracovali na nahrávkách jiných umělců, nebo jsme spolupracovali na grafických a designových projektech či na filmech. Kapela je jen místem, kde se to vše propojilo.

Prezentujete se jako multimediální umělci. Co přesně to ve vašem případě znamená?

Znamená to, že se cítíme být odpovědní za všechny aspekty kapely. Za veškerou její produkci. A znamená to, že využíváme jakékoli prostředky, které nás obklopují, abychom vyjádřili, co máme rádi, jak se cítíme nebo čeho se bojíme. Znamená to, že jde o víc než jenom o album.

Jaký bude váš sobotní koncert?

Do Prahy se těšíme už strašně dlouho. Dokonce na to přišla často řeč, když jsme před několika týdny jeli turné po západním pobřeží Spojených států. Nikdo z kapely ještě v Praze nebyl, takže jakmile vstoupíme do vaší země, budeme velmi nadšení.

Reklama

Výběr článků

Načítám