Hlavní obsah

Designblok otevírá své brány: odvážným prototypům, neotřelé módě a kvalitním produktům

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři hlavní místa v centru Prahy včetně kostela svatého Šimona a Judy obsadí do 7. října přehlídka designu a módy Designblok. Návštěvníkům se otevírají desítky ateliérů, galerií a studií, na Václavském náměstí navíc vyrostla instalace symbolické tribuny v režii Maxima Velčovského a o kousek dál socha spojující tvary automobilu a židle.

Foto: Adéla Havelková

Šperky Blueberries, vyrobené technologií 3D tisku, navrhli Markéta Richterová a Zbyněk Krulich. K vidění ve Šporkovském paláci.

Článek

„Designblok je letos výjimečný tím, že se oddělila designérská část interiérových firem a vznikla hned tři specializovaná superstudia. První v Clam-Gallasově paláci je zaměřeno na koncept, jsou tam výstavy velkých hvězd Designbloku. Další je čistě interiérové superstudio Kafkův dům a třetí openstudio je pak největší a nejrozsáhlejší. Nese podtitul Laboratoř budoucnosti a nabízí školní ateliéry, odvážné prototypy, mladé návrháře nebo šperkaře,“ zve ředitelka festivalu Jana Zielinski.

Naše výstava má sloužit k zastavení, aby se člověk na chvíli ztišil a začal uvažovat o tom, co zrovna pro něj luxus znamená

               Jana Zielinski, ředitelka Designbloku

Jednou z hvězd Designbloku je španělská architektka a designérka žijící v Miláně Patricia Urquiolaová. „Více než o svém stylu raději mluvím o způsobu práce. Je dost eklektický, proměnlivý a různorodý,“ tvrdí vytížená dáma, která ve středu od 12.30 hodin absolvuje přednášku na Fakultě architektury ČVUT. Dalšími hosty jsou stockholmské studio Note, proslavené hravým stylem, italský architekt Benedetto Camerana nebo svérázný islandský módní návrhář Sruli Recht.

Nendo pro Lasvit 

V Clam-Gallasově paláci uvádí světoznámá česká sklářská značka Lasvit novinky od japonské legendy Nendo, křehké objekty vystavují Rony Plesl nebo Jakub Berdych, porcelán Pirsc Studio a zrcadly to hraje v instalaci studia Okolo.

Jedna z tematických exhibic je věnovaná luxusu. „Řeknu to pěti slovy: něha, spontaneita, čas, ticho a dobro. Když jsme výstavu koncipovali, měli jsme místnost plnou předmětů, ale skončili jsme u abstraktního konceptu postaveného na světle a projekcích, které natočil režisér Tomáš Luňák. Naše výstava má sloužit k zastavení, aby se člověk na chvíli ztišil a začal uvažovat o tom, co zrovna pro něj luxus znamená,“ přiblížila Zielinski.

Foto: Lasvit

Kolekci pro Lasvit navrhl Nendo.

Ve Šporkovském paláci jsou instalace studia Note, přehlídky talentovaných mladých návrhářů v čele s Monikou Krobovou a Karolínou Juříkovou, kolekce šperků Antipearle, odvážné objekty Flowers for Slovakia nebo dřevěný nábytek od Jana Plecháče a Henryho Wielguse.

Laboratoř Škoda Auto a třpytivé šaty Swarovski

Milovníci aut tam uvítají speciální laboratoř Škody Auto, která představí nový model Rapid. A v Kafkově domě u Staroměstského náměstí patří celé patro italskému designu, dále jsou zde k vidění instalace Ikey, Tonu nebo Artemide.

Autorská móda – žádná fádní konfekce – bude vládnout kostelu svatého Šimona a Judy. Na mole od architekta Jana Rosického uvidíme kolekce Kláry Nademlýnské, značek Timoure et Group, Chatty, Hugo Boss, Hany Zárubové, Zdenky Imreczeové nebo holandské značky Spijkers en Spijkers. Sruli Recht. A Jakub Polanka navrhl speciálně pro Swarovski kolekci večerních šatů, během Designbloku je mohou hosté vyzkoušet v showroomu v Celetné ulici.

Novinek nabízí čtrnáctý Designblok hodně - přes 200 vystavujících, téměř 150 společenských akcí a své prototypy odhalí 44 designérských studií. Navíc se otevírá řada nových obchodů. Mění se i logo festivalu, odkud odskákal zajíc do letošního vizuálu.

Partnerem přehlídky světového a českého designu se stala značka piva Heineken. Lahůdkou celého Designbloku bude soutěž o Heineken Premium Quality Bike – jízdní kolo v hodnotě 30 000 korun. Právě pro tuto jedinečnou příležitost jej sestavil známý designér Honza Kloss, přičemž při práci použil součástky z různých zemí původu. Kolo se zeleným lakem v barvě Heineken má rovněž poukázat na oblibu cyklistiky v zemi, odkud pivní značka pochází, tedy Holandska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám