Hlavní obsah

Adele natočila píseň k nové bondovce

Novinky, Stanislav Dvořák

A je to oficiální. Hlavní píseň nové filmové bondovky Skyfall nazpívala Adele, momentálně největší britská hudební hvězda, která převzala pomyslný popový trůn po zesnulé Amy Winehousové.

Foto: Reuters

Adele

Článek

Adele se s novinkou sama pochlubila na Twitteru. Napsala, že práce na filmové písni pro ní představuje jeden z momentů v životě, kdy cítila největší hrdost. Neoficiálně se o ní hovořilo už dlouho, protože její soulový styl je bondovským melodiím blízký a navíc by se populárnější zpěvačka na dnešní britské scéně těžko hledala.

Píseň složil A. Adkins a jako producent je uveden P. Epworth, producent a spoluautor hitového singlu Rolling In The Deep. Na aranžování se podíleli Epworth a specialista na filmovou hudbu JAC Redford.

Písničku Skyfall zatím Adele veřejnosti nepředvedla, měla by se objevit na jejích stránkách až pátého října při příležitosti padesátého výročí prvního filmu o Jamesi Bondovi Dr. No.

"Nejdřív jsem trochu váhala, než jsem se pustila do filmové písně pro Skyfall. Když jde o bondovské melodie, vždycky se na vás okamžitě zaměří pozornost a velký tlak," tvrdí zpěvačka, "ale do scénáře jsem se úplně zamilovala a Paul Epworth přinesl skvělé nápady, takže nakonec to pro mě nebylo žádné velké rozhodování."

Na práci pro bondovku je prý nesmírně hrdá a ve stáří na to bude ráda vzpomínat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tina Turner

Hudba pro tyto filmy se téměř vždy svěřuje ženám, většinou ze soulové nebo jazzové oblasti. Mezi nezapomenutelné patří hity Shirley Basseyové (Diamonds Are Forever, Goldfinger) a Tiny Turnerové (Golden Eye), na druhou stranu je tu také Paul McCartney a jeho proslulá skladba Live and Let Die.

Ve filmu Casino Royale zpíval poněkud netypickou píseň Chris Cornell, což je bývalý frontman Soundgarden a Audioslave. Písnička You Know My Name se setkala s odmítáním ze strany bondovských fanoušků, ostatně i celý film s Danielem Craigem v hlavní roli nesklidil úplně nejlepší recenze.

Ani fenomenální americký kytarista Jack White se zpěvačkou, která si říká Alicia Keys, neměli jednoznačný úspěch s duetem Another Way To Die (film Quantum Of Solace). Ne že by zpívali tak špatně, ale také porušili určitou bondovskou hudební tradici a s tím narazili.

Nejproslulejší písně z bondovek:

Paul McCartney: Live and Let Die

Shirley Basseyová: Diamonds Are Forever

Shirley Basseyová: Goldfinger

Tina Turnerová: Golden Eye

Film Skyfall půjde do kin 26. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám