Hlavní obsah

Zemřel šéfinspektor z Růžového pantera, herec českého původu Herbert Lom

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Ve věku 95 let zemřel Herbert Lom, český herec, který si zahrál v Růžovém panterovi šéfinspektora Dreyfuse, jenž šílel z nápadů inspektora Clouseaua. Oznámila to televize SkyNews.

Foto: Fiona Hanson, ČTK

Herbert Lom

Článek

Lom hrál v tolika filmech, že už je dnes nikdo nedokáže vyjmenovat. Nejznámější je série o Růžovém panterovi, Poklad na stříbrném jezeře či Drákula (z roku 1970). Hrál také ve stařičké komedii Ladykillers z roku 1955, ne však v úspěšném stejnojmenném remaku s Tomem Hanksem, což se často plete.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Herbert Lom v Praze s Jiřím Macháčkem

Foto: ČTK

Herbert Lom se svou francouzskou manželkou Evou v roce 1979

Na Hitlera nečekal a zmizel do Anglie

Lom se narodil v bohaté pražské rodině v roce 1917. Debutoval v dnes už zcela zapadlém romantickém filmu Žena pod křížem (1937) a před válkou utekl do Anglie. Od roku 1942 do roku 2004 natočil v zahraničí obrovské množství filmů.

BEZ KOMENTÁŘE: Herbert Lom v Růžovém panterovi

Když v roce 2006 přijel do Prahy na udílení Českých lvů, zavzpomínal na baru v Lucerně na geniálního kolegu Petera Sellerse.

"Znal jsem ho třicet let a dvacet let jsem s ním pracoval, znal jsem jeho rodinu, jeho pět žen, jeho děti. Pro mě byl báječnej kamarád. On byl dítě. Když má člověk rád děti jako já, tak má rád i velké dítě. On byl ťuklej, no," řekl tehdy Novinkám.

BEZ KOMENTÁŘE: Herbert Lom to jako inspektor Dreyfus neměl jednoduché

V civilu byl ale Sellers podle Loma spíše smutný člověk. Poznamenal také, že se mu moc líbil film Život a smrt Petera Sellerse. "Ano, bylo to realistické, ten pán, co hrál Sellerse (Geoffrey Rush - pozn.aut.), byl podle mě lepší než Sellers."

Málo se ví o tom, že Herbert Lom se pokoušel prorazit i na literárním poli. Napsal a vydal dva historické romány - Enter a Spy: The Double Life of Christopher Marlowe a Dr. Guillotin: The Eccentric Exploits of an Early Scientist. Prodal dokonce i práva na jejich zfilmování, ale žádný film nakonec nevzniknul.

Reklama

Výběr článků

Načítám