Hlavní obsah

Cenám Emmy vládnul seriál o terorismu Homeland a Modern Family

Novinky, Stanislav Dvořák

Seriál Homeland o americkém tažení proti terorismu byl favoritem letošních televizních cen Emmy. Získal čtyři. V kategorii komedie už potřetí vyhrál seriál Modern Family.

Foto: Jordan Strauss, ČTK/AP

Claire Danesová ze seriálu Homeland

Článek

Homeland si připsal cenu za nejlepší drama a herci Claire Danesová a Damian Lewis ceny za nejlepší herecké výkony. Autoři Alex Gansa a Howard Gordon si vysloužili Emmy za scénář.

Damian Lewis hraje amerického mariňáka, který strávil osm let v zajetí Al-Káidy. Danesová, jež byla od začátku považována za jasnou vítězku, v seriálu ztvárnila emocionálně nevyrovnanou agentku CIA. Svého kolegu pochválila slovy: "Zvládnul kouzelný trik proměnit zloducha v někoho lidského, kdo v nás vyvolá hluboké city."

Svého kolegu Mandy Patinkina pak popsala jako jednoho z nejštědřejších a nejvíce okouzlujících herců s největší fantazií, kterého kdy potkala.

Foto: Matt Sayles, ČTK/AP

Eric Stonestreet

Seriál Modern Family zvítězil v komediálním ranku a herci Eric Stonestreet a Julie Bowenová si odnesli ceny za výkony ve vedlejších komediálních rolích. Cena za režii připadla Stevu Levitanovi, rovněž za Modern Family.

Překvapením byly ceny pro komediální herce v hlavních rolích. U nás méně známý herec Jon Cryer si jednu odnesl za seriál Dva a půl chlapa. Julia Louis-Dreyfusová ji pak získala za roli americké viceprezidentky v seriálu společnosti HBO Veep.

Stonestreet: dík za chlupaté hrudníky

Eric Stonestreet, jenž hraje v Modern Family homosexuála, poděkoval svému televiznímu "manželovi".

"Nebyl bych tu bez Jesseho Tylera Fergusona," řekl, "nebyl by žádný Mitch bez Cama". Dodal, že je poctěn, že ukazuje Americe, jak může vypadat milující pár. Připustil, že ho nikdy nenapadlo, že prorazí s rolí gaye, ale jinak prý miluje "obrázky chlupatých hrudníků, které mu chlapy posílají".

Levitan pak pobavil citováním jednoho kolegy, který mu řekl, že "s těmito herci, štábem a scénáristy by mohl Modern Family režírovat i naprostý idiot."

Foto: Jordan Strauss, ČTK/AP

Komik Jon Cryer

V kategorii reality shows vyhrál Amazing Race a Tom Bergeron byl vyhlášen nejlepším moderátorem za taneční show Dancing with the Stars.

V kategorii drama si Emmy za vedlejší role rozdělili Aaron Paul (Breaking Bad) a Maggie Smithová za Downton Abbey. Jessica Langová má cenu za roli v minisérii American Horror Story. Kevin Costner a Tom Berenger dostali Emmy za hlavní a vedlejší roli v minisérii Hatfields & McCoys.

Tim Van Patten byl oceněn za režii dramatické série Boardwalk Empire, což je velkorozpočtový projekt o mafii v Americe třicátých let.

Reklama

Výběr článků

Načítám