Hlavní obsah

Snímek Nickyho rodina od Matěje Mináče získal 26. ocenění, italskou cenu Signis

Celovečerní dokument s hranými rekonstrukcemi Nickyho rodina od režiséra Matěje Mináče získal zvláštní cenu Signis na 64. ročníku mezinárodního festivalu Prix Italia. Světová katolická asociace pro komunikaci, sdružující 140 zemí, mu ji udělila za propagaci a šíření lidských hodnot. Jedná se o šestadvacáté ocenění pro tento snímek, informoval režisér Mináč.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Matej Mináč při cestě ve vagónu Winton Train.

Článek

Nejstarší soutěž rozhlasových, televizních a web pořadů na světě Prix Italia se konala v Turíně od 16. do 21. září. Své pořady do soutěže přihlásilo 90 televizních a rozhlasových stanic z pěti kontinentů a patronát nad ní převzal prezident Giorgio Napolitano. Snímek tam přihlásila Česká televize.

"Jsem ohromený, že se nám podařilo zabodovat v soutěži Prix Italia, a že si z tak prestižní akce odnášíme důležitou cenu. Sir Nicholas Winton, jemuž už táhne na 104. rok, svým příběhem dojímá lidi na celém světě. Těším se, že se s ním spolu s producentem Patrikem Paššem 29. září setkáme v Londýně při vyhlašování cen FIAT/IFFA AWARD za nejlepší použití archivů, kde jsme se dostali mezi tři nominované filmy," řekl Mináč.

Podle něj je populární "Nicky" stále ještě v plné síle. "Nedávno byl druhým pilotem v letadle, které letělo z Maidenheadu do Londýna a zpět," uvedl Mináč a zdůraznil, že věkový rozdíl mezi prvním a druhým pilotem byl v tomto případě 78 let.

"Všechno se dá uskutečnit, když to není vysloveně nemožné, když na to člověk zaměří svou mysl a když je rozhodnutý, že to udělá," tvrdí Winton. Režiséra Mináče tato "nákaza dobrem" fascinuje - proto použil jeho příběh záchrany více než šesti set českých dětí většinou židovského původu anglickým bankovním úředníkem Nicholasem Wintonem a jeho přáteli v roce 1939 už potřetí.

Poprvé před 12 lety v hraném filmu Všichni moji blízcí, podruhé v roce 2002 v dokumentu Síla lidskosti - Nicholas Winton, za který získal International Emmy Award za nejlepší dokumentární film. Potřetí právě v dokumentu s hranými pasážemi Nickyho rodina, jehož pražské premiéry se Winton loni v lednu osobně zúčastnil.

Letos v květnu zabodoval Mináč svým snímkem na festivalu ve Zlíně, kde získal Grand Prix. Za nejlepší dokument byl oceněn i v Montrealu a odvezl si diváckou cenu z loňského MFF v Karlových Varech. Stejná ocenění obdržel například v Palm Beach, Atlantě, Denveru, Houstonu, Pittsburghu a Záhřebu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám