Hlavní obsah

Návrat Klaunů. Kaiser a Lábus spolu znovu točí

Novinky, Stanislav Dvořák

Připravovaný film Klauni spojuje kdysi velmi aktivní a populární tvůrčí dvojici - Oldřicha Kaisera a Jiřího Lábuse. Scénář napsal podle námětu Borise Hybnera Petr Jarchovský. Režíruje Viktor Tauš.

Foto: Falcon

Oldřich Kaiser a Jiří Lábus

Článek

„Příběh o pozdním znovushledání klaunského tria spojí dohromady domácí komediální hvězdy Oldřicha Kaisera a Jiřího Lábuse s evropskou hereckou elitou - francouzským hercem Didierem Flamandem a vítězkou canneského festivalu Kati Outinenovou,“ sdělila Novinkám mluvčí projektu Uljana Donátová.

Film má vyprávět o trojici komiků, jejichž klauniády představovaly ostrůvky svobody uprostřed nehybné bažiny rezignace v komunistickém režimu bývalého Československa. Pak se však mezi třemi klauny cosi vážného odehrálo. Jak se ukáže, národem milovaní klauni se mezi sebou nedokážou vystát...

Oskar se vrátí po třiceti letech z emigrace, aby v Praze uzavřel svoji uměleckou kariéru. Setkání s bývalými přáteli vede k nevyhnutelné vzájemné konfrontaci.

Finská hvězda mluví česky

"Oldřich Kaiser a Jiří Lábus jsou jednou z nejvýraznějších komediálních dvojic naší historie. Právě jejich spojení v rovnocenných rolích klaunů je největší hodnotou našeho filmu. Být klaunem je totiž něco jiného než být hercem. Klaun nemá roli, ze které by po představení mohl vystoupit. Klaun je živočišný druh, herec je profese. Jejich nasazení ve filmu inspirovalo i zahraniční herce. Finská hvězda Kati Outinenová, která ve filmu hraje životní i jevištní partnerku Jiřího Lábuse, se tak například rozhodla naučit se svoji roli v češtině," řekl Viktor Tauš.

Finka Kati Outinenová je hlavní představitelkou většiny filmů Akiho Kaurismäkiho a držitelkou Ceny pro nejlepší herečku v hlavní roli z festivalu v Cannes. Tu získala za výkon v Kaurismäkiho snímku Muž bez minulosti (2002). Film Klauni uvede do kin společnost Falcon na podzim roku 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám