Hlavní obsah

Před 55 lety se narodil australský bard Nick Cave

Nick Cave, který 22. září slaví pětapadesátiny, patří mezi nepřehlédnutelné postavy rocku, literatury i filmu. V Česku bývá oblíbeným hostem. Proslavil se především jako zpěvák a skladatel hudební skupiny The Bad Seeds a projektu Grinderman, ale nepřehlédnutelný je i jako literát a filmový scenárista.

Foto: archív pravo, Právo

Nick Cave

Článek

Nicholas Edward Cave se narodil v městečku Wangaratta (australský stát Victoria). Hudební začátky si prožil v řadách divoké formace The Boys Next Door. Skupina později změnila název na The Birthday Party a její členové přesídlili do Londýna. Brzy se stali také součástí západoberlínské alternativní scény, avšak v roce 1983 skupina oznámila rozchod.

Hlavní protagonista Cave založil nové seskupení The Bad Seeds, se kterým dosud vydal čtrnáct studiových alb. Mezi komerčně nejúspěšnější patřila deska Murder Ballads z roku 1996, která obsahuje slavný Cavevův duet Where the Wild Roses Grow se zpěvačkou Kylie Minogue. Se třemi členy své domovské kapely také vytvořil frakci nazvanou Grinderman (Brusič) a v roce 2007 vydal velmi syrové eponymní album. O tři roky později  následovala deska s názvem Grinderman 2.

V Británii žijící umělec má však široký záběr. Že se umí pohybovat i na literárním poli, to před lety potvrdil skvělým ohlasem na apokalyptický román A uzřela oslice anděla. Úspěch sklidil i jeho druhý román Smrt Zajdy Munroa, který vyšel v roce 2009. Zabodoval rovněž v roce 2005, kdy napsal scénář (i hudbu) k westernu Proposition (Návrh) - filmu z neúprosného prostředí australského vnitrozemí. Letos přišel s filmem Země bez zákona.

Reklama

Výběr článků

Načítám