Hlavní obsah

Praha se rozloučila s Radkem Brzobohatým

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V krematoriu v pražských Strašnicích se v pátek konalo poslední rozloučení s hercem Radkem Brzobohatým. Zemřel 12. září, den před svými osmdesátinami.

Pohřeb Radoslava BrzobohatéhoVideo: Novinky

 
Článek

„Zahrál všechno od vévody až po dělníka v závodě, tak pravdivě, úžasně, že si opravdovostí, kterou i žil v životě, získal lásku a obdiv celého národa,“ řekl Zdeněk Troška.

„Byl to super báječnej člověk a Valach každým coulem. Já jsem ho měla velmi ráda, vážím si ho jako herce, který udělal pro naši kulturu opravdu strašně moc. Je mi to líto, že odešel tak brzo,“ sdělila Helena Vondráčková.

„Setkávali jsme se velmi často, pracoval jsem naposled i s jeho synem Ondřejem. Je to ztráta,“ dodal Jan Hrušínský.

Brzobohatého manželka Hana Gregorová zmínila, že nenáviděl pohřby z hloubky své duše. "Myslím, že by byl rád, kdybychom se všichni usmívali," řekla.

Za Radoslavem Brzobohatým se naposledy zatáhla opona, potlesk byl ohlušujícíVideo: Novinky

Pohřeb vyvolal mimořádný zájem veřejnosti. Obřadní síň nestačila pojmout všechny hosty. Smuteční akt byl proto zvukem i obrazem přenášen na prostranství před krematoriem. Příchozí, které vítala cimbálovka lidovými písničkami, poděkovali jednomu z posledních představitelů neokázalého hereckého chlapáctví, jaké kdy český film i divadlo měly, uvedla ČTK.

Mezi přítomnými byla rodina, syn Ondřej i bývalá manželka Jiřina Bohdalová, s níž natočil legendární trezorový snímek Ucho a po 40 letech se s ní na filmové plátno vrátil v romanci Vrásky z lásky. I když jim to v osobním životě nevyšlo, před kamerou to vždy fungovalo. Dále přišli například režiséři Jiří Strach, Jiří Svoboda a Zdeněk Troška, herci Jiří Bartoška, Miroslav Donutil, Ivan Trojan, Eliška Balzerová, Jana Štěpánková, Pavel Zedníček, Václav Postránecký, Jan Kačer, Petr Štěpánek, Jaromír Hanzlík, Petr Kostka a Květa Fialová.

Vzdát poctu svému kamarádovi přišli také herci z divadla nesoucího jeho jméno. Z nich Petr Oliva a Karel Hábl zastoupí Brzobohatého v rolích, v nichž tam exceloval - Oliva v komedii Klec bláznů, Hábl v představení beze slov Tančírna.

Foto: Petr Horník, Právo

Pohřeb Radka Brzobohatého

Foto: Petr Horník, Právo

Syn Radka Brzobohatého Ondřej (pátý zleva)

Foto: Novinky

Helena Vondráčková

Foto: Petr Horník, Právo

Strašnické krematorium

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva: Petr Štěpánek, Jaromír Hanzlík, Petr Kostka

Foto: Novinky

Na pohřeb Radka Brzobohatého přijeli kolegové i veřejnost.

Rodák ze slovenských Vrútek by letos oslavil 80. narozeniny. Vystudoval herectví na DAMU a působil v několika divadlech, tři desítky let trvalo jeho angažmá v Divadle na Vinohradech.

Do povědomí široké veřejnosti vstoupil ale především jako seriálový a filmový herec. Proslavily ho série F. L. Věk či Hříšní lidé města pražského. Dále jsou tu slavné filmy Atentát, Ucho, Dáma na kolejích, Princ a večernice, Sněženky a machři a mnohé další.

Od roku 2004 měl se svou ženou Hanou Gregorovou vlastní Divadlo Radka Brzobohatého, na jehož scéně tvořil další role a spolupracoval i se synem Ondřejem, který je hercem a hudebníkem.

Reklama

Související články

Zemřel herec Radoslav Brzobohatý

Ve středu zemřel herec Radoslav Brzobohatý. Informovala o tom Česká televize s odvoláním na jeho syna Ondřeje. Ve čtvrtek by rodák ze slovenských Vrútek...

Výběr článků

Načítám