Hlavní obsah

Festival Techné nabídne tři desítky filmů o technických památkách

Jedenáctý ročník Mezinárodního festivalu filmů a televizních pořadů o technických a průmyslových památkách Techné Ostrava 2012 nabídne v polovině října až tři desítky snímků. Bude se věnovat například udržování, využívání a propagaci památek. Jedním z témat bude i smysluplné využívání ploch po opuštěných průmyslových provozech, řekl tajemník festivalu Vladimír Kubášek.

Foto: Aleš Honus, Právo

Technických a průmyslových památek má Ostrava nespočet.

Článek

"Hned několik snímků se bude věnovat využívání takzvaných brownfields. Jeden takový příklad bude zastoupen i z Ostravy. Konkrétně plocha po bývalé koksovně Karolina, kde místo hodnotnější architektury vyrostlo nevzhledné nákupní centrum," uvedl.

Festival se uskuteční od 17. do 19. října v Kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě. Naposledy nabídne filmy na celuloidovém pásu. "Budova se začne opravovat. Po dvouleté generální rekonstrukci bude vybavena moderní digitální technikou. Klasické promítačky budou vyhozeny, takovéto filmy tak nebude na čem promítat," uvedl Kubášek s tím, že tyto snímky festivalu pravidelně zapůjčuje Český národní filmový archiv.

Přijde stěhování 

V této souvislosti se řeší i další osud akce. Její pořadatelé nyní jednají o možném dočasném přestěhování. Zvažují lokality jako Dolní oblast Vítkovic či Landek Park v Ostravě-Petřkovicích. Rozhodnout by se měli v nejbližších týdnech.

Součástí festivalu budou už tradičně přednášky, diskuse, exkurze a výtvarná soutěž, která byla vyhlášena v těchto dnech. Mohou se jí zúčastnit děti a studenti ve věku od šesti do 19 let. "Letošní výtvarnou soutěž jsme tematicky vymezili na mincovny, papírny, sklárny, hutě, mlýny, doly a továrny," uvedla ředitelka Domu kultury Poklad Radana Zapletalová.

Odborná porota pod vedením ostravského výtvarníka a pedagoga Karola Hercíka bude hodnotit zaslané práce ve třech kategoriích podle věku tvůrců. Vítězové budou vyhlášeni v rámci zahajovacího dne festivalu a nejlepší díla budou vystavena ve foyer divadelního sálu kulturního domu.

Reklama

Výběr článků

Načítám